Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pulski Sajam knjiga i autora

Sabrane kolumne Borisa Dežulovića i dopunjeno izdanje Viktora Ivančića

Srecko Niketic/PIXSELL
29.11.2022.
u 11:34

28. Sa(n)jam knjige u Istri vratio se u Dom hrvatskih branitelja

Iako je slavni mađarski književnik Laszlo Krasznahorkai zbog bolesti morao propustiti 28. pulski Sajam knijga i autora, njegovim pulskim štovateljima predstavljen je hrvatski prijevod romana "Povratak baruna Weckheima" koji je prevela Viktorija Šantić, a mogli su doći i na performans posvećen njegovoj knjizi inspiriranoj Dalmacijom "Uvijek za Homerom". Ugledna austrijska književnica i novinarka Eva Menasse pulskoj je publici predstavila roman "Dunkelblum" koji je na hrvatski preveo Andy Jelčić, a objavio Leykam International, dok je riječka autorica Laura Marchig predstavila knjigu "Schmarn", zanimljivo dvojezično izdanje koje je na hrvatski prevela Lorena Monica Kmet.

U Domu hrvatskih branitelja, u koji se sajam vratio nakon dvogodišnjeg koronskog progonstva, novi roman predstavio je i nagrađivani slovenski autor i jedan od miljenika Pule Goran Vojnović. Riječ je o romanu "Đorđić se vraća", dakle o nastavku njegove velike uspješnice "Čefuri raus!". Novi Vojnovićev roman objavila je Fraktura u prijevodu Anite Peti-Stantić, a u njemu se autor vraća svojim likovima iz romana "Čefuri raus!" koji je dobio i uspješnu filmsku ekranizaciju, te postao jedan od najčitanijih slovenskih suvremenih romana. Svjedoče o tome i čak tri nagrade Kresnik koje je za svoje romane dobio Vojnović. Više Kresnika od Vojnovića, za sada, ima samo slovenski klasik Drago Jančar.

Među književnicima koje će ugostiti popularni Doručak s autorom i Aljoša Pužar ove je godine i feralovac Viktor Ivančić koji će u Puli predstaviti novo, treće izmijenjeno izdanje zbirke svojih tekstova "Točka na U" čiji je intrigantni podnaslov "Slučaj Šakić: anatomija jednog skandala". Knjigu je objavio riječki Ex libris čije je petosveščano izdanje sabranih kolumni o Robiju K. bio neupitni hrvatski nakladnički hit. Još jedan feralovac obilježit će ovogodišnji pulski sajam, a to je Boris Dežulović koji je uz sudjelovanje na okrugom stolu Povratak (glavna tema recentnog sajma), dobio i priliku za predstavljanje svojih ukoričenih kolumni u četiri knjige. Riječ je o izdanju pod zajedničkim nazivom "Kod Kože" čiji je nakladnik Art Rabic - Atelje Figure. Nazivi svake pojedine knjige su i više nego poznati i pomalo konceptualni: "Derviš i smrt", "Krik i bijes", "Goli i mrtvi" i "Razum i osjećaji".

Iako su u Puli već predstavili monografsku knjigu o jubileju zagrebačkog Animafesta, kraj sajma bit će posvećen nadolazećem jubileju (sedamdeseti rođendan) pulskog filmskog festivala. Tako će sajam organizirati okrugli stol na tu temu, i to uz birane sudionike kakvi su Slobodan Šijan, Rajko Grlić, Srđan Karanović, Gorka Ostojić Cvajner i Dana Budisavljević. Moderator je Daniel Rafaelić. Šijan će i predstaviti knjigu "Pisci u bioskopu", a tu je i memoarska knjiga Srđana Karanovića "Sam o sebi" te dopunjeno izdanje knjige Rajka Grlića "Neispričane priče". U Pulu dolazi i poznata avangardna pjesnikinja Katalin Ladik koja će predstaviti zbirku "Raspjevane žeravice". 

Komentara 1

DU
Deleted user
19:17 05.12.2022.

Ilustracija nema nikakve veze sa sadržajem teksta. Skoro nisam pročitao, a zanimljivo je!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije