Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZagrebDox

Rom kojemu nije bilo dosta što je prvi u zemljopisu

benjamin
05.03.2010.
u 14:12

Glavni je junak Rom koji u školi postiže odlične rezultate iz zemljopisa. Zahvaljujući školskim uspjesima, Benjaminova je obitelj dobila struju i vodu, ali na to se nije baš gledalo dobrohotno.

– Bilo bi diskriminacijski napraviti priču o Romu koji je uspješan, jer zašto Rom ne bi bio uspješan? – kaže Matija Vukšić, mladi novinar HTV-a (najširoj javnosti poznat kao suradnik u putopisima Gorana Milića), čiji je film “Benjamin” prikazan sinoć na Zagrebdoxu.

Glavni je junak Rom koji u školi postiže odlične rezultate iz zemljopisa, ali on traži popularnije načine da bude prihvaćen, pa se počinje baviti plesom.

– Zaintrigirala me Benjaminova težnja da u uspjeh povuče i druge vršnjake iz svoje sredine. Kad je shvatio da to ne može, preostala mu je borba da ga neromi prihvate te da mu Romi previše ne zamjere zato što se želi izdvojiti. Zahvaljujući školskim uspjesima, njegova je obitelj dobila struju i vodu, a onda možete misliti kako su na to reagirali neki stanari naselja koje nema legalni priključak.

Inače, riječ je o Vukšićevu projektu za prvu godinu magistarskog studija dokumentaristike koji je isprva trebao imati drugu temu.

– Prvo sam namjeravao raditi film o jednoj zagrebačkoj obitelji koja nema televizor, no u međuvremenu su kupili televizor i film je propao – kaže Vukšić.

Junak sljedećeg Vukšićeva filma bit će puno popularniji, a naziv “Irokez” mnogima će reći sve.

– Nisam ljubitelj senzacionalističkih najava filmova pa neću na budući plakat filma napisati: “Upoznajte Željka Mavrovića kakvog još niste vidjeli”. Ali, u najmanju ruku, mislim da sam uspio dobiti Mavrovića kakav jest, veliki emotivac, čovjek koji danas analitički gleda na sve svoje postupke, eventualno loše priznaje i otpušta, a dobri mu daju mir – kaže Vukšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije