Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJLJEPŠE SLAVLJE

Rođendan uz operu i zvijezde

PXL_120621_1342
PIXSELL
27.06.2012.
u 16:17

DVOSTRUKI JUBILEJ Na 10. izdanju "Opere pod zvijezdama" pjevačke zvijezde nastupaju u čast 70. rođendana velike Ruže

Za deseto izdanje opernog spektakla na Šalati Glazbena proizvodnja HRT-a okupila je respektabilnu pjevačku reprezentaciju koja, nakon odustajanja Ivane Lazar, ima upravo jedanaest članova.

Dirigentica Matošević

Uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nade Matošević, večeras u 21 sat pod zvijezde i reflektore izlaze Dubravka Šeparović Mušović, Lana Kos, Vedrana Šimić, Valentina Fijačko, Kristina Kolar, Jelena Kordić, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić, Domagoj Dorotić, Marko Mimica i Stjepan Franetović. Osim humanitarne svrhe za stipendiranje studenata, svojim će izvedbama probranih brojeva iz djela velikih majstora učiniti još nešto veliko i važno: odat će dužno poštovanje jednoj od najvećih hrvatskih opernih umjetnica svih vremena – Ruži Pospiš Baldani – u povodu njezina skorog 70. rođendana.

Premda je uvijek iznimno rijetko i nerado davala intervjue, primadona je u znak zahvalnosti i podrške mladim pjevačima primila ekipu HTV-a, a s njom i Večernjeg lista.

– Ništa ne bih mijenjala, osim što možda ne bih onako mlada prihvatila angažman u Metropolitanu – rekla nam je velika mezzosopranistica prisjećajući se Carmen kojom je očarala New York kad su joj bile samo 23 godine.

Osobito rado priča o trojici dirigenata koji zauzimaju posebno mjesto u njenom životu. S Karlom Richterom otkrivala je tajne Bachove glazbe, u kojoj, baš kao i Mahlerovoj ili Wagnerovoj, treba najprije svladati tekst i u njega vjerovati. Herbert von Karajan otkrivao joj je nove granice izražajnih mogućnosti i izdržljivosti glasa, ali je i njemu znala reći "ne" kad joj je nudio ulogu Eboli za koju se nije osjećala spremnom.

– Kada pjevač izgubi glas, postaje nesretan čovjek, a takvi onda postaju i mladi ljudi s kojima radi – kaže umjetnica prisjećajući se sa zahvalnošću svojih učitelja.

Matačićeva ocjena

Treći velikan s kojim je njenu obitelj vezalo i duboko prijateljstvo bio je Lovro Matačić. Prisjetila se kako je s njim prošla cijeli Wagnerov Ring, a i njegove ocjene Zagreba: “Znaš, Ružo, tu ti je sve puno veličina, ali to su ti veličine od Jelačić placa do kavane Corso”.

To je možda i razlog tome što je zvijezda Meta, Scale, Beča i Münchena tremu imala samo pred domaćom publikom. Večeras će na Šalati s velikim uzbuđenjem i najboljim željama pratiti svaku notu iz grla mladih pjevača.

Komentara 1

Avatar kvasac60
kvasac60
13:17 26.12.2019.

Badema Sokolović je bila bolja ,ali je prerano preminula.1969.god.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije