Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savonlinni

Riječka i osječka opera gostuju na festivalu u Finskoj

HNK Ivana pl. Zajca
27.07.2022.
u 11:44

Dvije jednočinke povezale su umjetnike Rijeke i Osijeka u sklopu konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta

Operni festival u finskom gradu Savonlinni reklamira se kao najvažniji operni festival u Europi. Održava se svakog ljeta u srednjovjekovnom dvorcu sv. Olafa iz 15. stoljeća, čije gledalište može primiti 2500 ljudi. Na tom festivalu čak pet večeri gostuje Opera riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, kojoj se u jednočinkama "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinija i "Arlecchino" Ferruccija Busonija pridružila i Opera Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

Ovo veliko gostovanje hrvatskih opernih ansambala u inozemstvu održava se u dramatičnim okolnostima jer je u petak preminuli austrijski dirigent Stefan Soltesz (umro je nakon što mu je pozlilo za pultom Bavarske državne opere) suprug operne pjevačice Michaele Selinger, koja je u operi "Julije Cezar u Egiptu" Georga Friedricha Handela trebala nastupiti kao Sesto. Stoga su umjetnički ravnatelj festivala u Savonlinni Ville Matvejeff i intendant riječkog kazališta Marin Blažević uspjeli pronaći zamjenu u rekordnom vremenu, a to je mezzosopranistica Rachel Kelly.

Čak trima izvedbama opere "Julije Cezar u Egiptu" dirigira Benjamin Bayl, koji će nastupiti i kao čembalist. U ulozi Julija Cezara nastupa Diana Haller u naslovnoj ulozi Julija Cezara, Anamarija Knego u ulozi Kleopatre, već spomenuta Rachel Kelly u ulozi Sesta, Dubravka Šeparović Mušović u ulozi Cornelije te Sonja Runje u ulozi Tolomea, Luka Ortar kao Achilla, Franko Klisović kao Nireno i Ivan Šimatović kao Curio. Predstavu je režirao Marin Blažević (koji je i dramaturg), scenografi su Alan Vukelić i Blažević, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelji svjetla Dalibor Fugošić i Blažević. Koreograf je Michele Pastorini, budući da u predstavi nastupaju i članovi baletnog ansambla riječkog kazališta.

Jednočinkama dirigira Valentin Egel, a operu "Gianni Schicchi" režirao je Marin Blažević, a "Arlecchina" Fabrizio Melano. U ulozi Giannija Schicchija nastupa Giorgio Surian, Lauretta je Darija Auguštan, Zita je Sofija Cingula, Rinuccio je Bryan Lopez Gonzalez, Gherardo je Marko Fortunato, Nella je Katarina Toplek, Gherardino je Elia Saraconi, Betto je Blaž Galojlić, Simone je Slavko Sekulić, Marco je Robert Adamček, a Ciesca je Lorena Krstić. U ulozi Harlekina nastupaju glumci Serena Ferraiuolo i Giulio Setimo, Colombina je Emilia Rukavina, Cospicuo je Jurica Jurasić Kapun, Mateo del Sarto je Leon Košavić, Bombasto je Marko Špehar, Leandro je Bože Jurić Pešić, a tu su i Marijan Padavić, Giuseppe Nicodemo i Andrei Koteles. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije