Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak umjetnika

Ratka Petrića pamtit ćemo po Biafri i Jakovlju

'zagreb zagreb, teslina, , 25.10.2007. galerija forum, ratko petric, ciklus skulptura izlozba,  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
12.10.2010.
u 13:55

Istaknuti hrvatski umjetnik, akademski kipar Ratko Petrić preminuo je u ponedjeljak u Zagrebu.

Istaknuti hrvatski umjetnik, akademski kipar Ratko Petrić (rođen u Zadru 12. 5. 1941.), preminuo je u ponedjeljak u Zagrebu. Još je prošloga četvrtka bio u galeriji Klovićevi dvori s kolegama umjetnicima iz grupe Biafra na otvorenju njihove velike izložbe posvećene četrdesetoj godišnjici osnutka te grupe kojoj je Petrić bio suosnivačem. Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak  14. listopada u 15 sati na groblju Belafuža u Zadru.

Među ostalim djelima, u atriju Klovićevih dvora izložena je njegova velika grupna skulptura svih prvih biafranaca u duhovitoj karikaturalnoj interpretaciji kako sjede ili rade oko zajedničkoga stola kojemu je on na čelu. Pamtit ćemo ga kao aktivnoga umjetnika koji je našu sredinu obogatio nizom svojih i tuđih skulptura od kojih su mnoge na javnim površinama – na savskom nasipu, u Parku skulptura Jakovlje, a zadnja, Vodarica, smještena je u njegovu rodnom Zadru.

Ratko Petrić diplomirao je kiparstvo u klasi Vanje Radauša 1966. godine, a prije 15 godina dobio je nagradu Zagrebačkoga salona. 

Bio je jedan od osnivača neformalne grupe Zagrebačke škole karikaturista (1966.),  Salona mladih (1968.), suosnivač  Atelijera Biafra (1969.),  odnosno grupe Biafra (1970.). Godine 1979. boravio je kao gost-profesor na Kansas City Art Institute, 1990. U Parizu u Cite International des Arts.  Kao predsjednik Umjetničkog savjeta HDLU-a u  Domovinskom ratu organizira niz antiratnih akcija likovnih umjetnika. Godine 1990./1991. započinje ostvarenje ideje Aleja skulptura na Savskom nasipu u Zagrebu koja do danas ima  9 skulptura značajnih imena (Petrić, Vuco, Gračan, Lah, Vulas, Ujević,  Mikulin, Ružić, Lončarić). Godine 1993. Pokreće Međunarodnu kiparsku koloniju u Jakovlju i tijekom trajanja kolonije (do danas) ostvaruje s djelima likovnih umjetnika jedinstveni Park skulptura Jakovlje.

Bio je član HDLU-a i ULUPUH-a.

Tijekom svoje plodne kiparske  karijere ostvario je niz značajnih spomenika postavljenih na javnim prostorima. Međun njima ističe se Frulaš u Buihaću (1967.), spomenik Petru Zoraniću u Zadru (1969.), spomenik žrtvama koncentracijskih logora na Istu (1974.), reljefi Jama (1977-1988.) prema pjesmi Ivana Gorana Kovačića, spomenik Do oblaka u Kostanjevisi (1968.), zatim spomenik slikaru Josipu Račiću uz OŠ Josipa Račića u Zagrebu (1980.) Galebovi u Ražancuč, figura Charliea Chaplina ispred Kinoteke, a sada ispred kina Tuškanac u Zagrebu, Kapi na savskom nasipu (1990.), spomenik braniteljima u Malom Lošinju (1995.), Tuba u Vrsaru (1999.), Perivoj od slave u Zadru (2002.), spomenik Krešimiru Ćosiću u Zadru, te spomenik bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu u Diklu (2005.). 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije