Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolest je pobijedila

Radko Polič bio je jedan od istinskih glumačkih velikana s naših prostora

Sandra Simunovic/PIXSELL
16.09.2022.
u 11:26

Zadnjih godina borio se s kroničnim zdravstvenim problemima, a za sebe je u šali govorio kako je sa čak osam stentova slovenski srčani rekorder

Udruženje dramskih umjetnika Slovenije sinoć je potvrdilo da je preminuo kazališni i filmski glumac Radko Polič - Rac, jedan od najpoznatijih i hrvatskoj publici najomiljenijih slovenskih umjetnika.

Radko Polič rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Črnomlju. U ljeto 1965. diplomirao je dramu i umjetnički govor na AGRFT-u. U bogatoj karijeri ostvario je preko stotinu kazališnih i pedeset filmskih uloga, a snimao je i radiodrame.

- Polič je ostavio neizbrisiv trag na kazalištu u Sloveniji. Popis uloga koje je igrao, a po kojima će ga pamtiti publika, dugačak je i neprocjenjiv. Poštivali su ga i u Sloveniji i u bivšoj Jugoslaviji, bio je najizrazitiji intuitivni glumac koji je stvarao potpuno se stapajući s dramskim likom kojeg je predstavljao. Racova posebnost bila je i u tome što je cijelo svoje biće predavao glumi, koja je bila nedjeljiva od njegove osobnosti… - napisalo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Najširoj publici poznat je po ulozi kapetana Ditriha iz "Balkan Expressa", a među recentnijim zapaženim angažmanima bila je i glavna muška uloga u filmu "Noćni brodovi" redatelja Igora Mirkovića, u kojem mu je glumačka partnerica bila također pokojna Ana Karić.

Među uglednijim priznanjima primio je 1972. nagradu Prešernove zaklade, Borštnikov prsten 2002. godine te Prešernovu nagradu za životno djelo 2007. Također je primio Župančičevu nagradu za najboljeg glumca u 1991. godini. Na Pulskom filmskom festivalu 1976. godine dobio je Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu "Idealist".

Supruge Radka Poliča bile su Rozalija Hace, Milena Zupančič i Barbara Levstik s kojom ima sina. Zadnjih godina borio se s kroničnim zdravstvenim problemima, a za sebe je u šali govorio kako je sa čak osam stentova slovenski srčani rekorder. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije