Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donio tešku odluku

Rachlin: Ovo je zadnji festival u Dubrovniku

Julian Rachlin
arhiva
04.09.2012.
u 16:39

Rachlin je kao koproducent uložio svoj novac i u film snimljen u Dubrovniku koji se prikazuje širom svijeta

Julian Rachlin prošlog je tjedna dao veliki intervju bečkim dnevnim novinama Der Standard koje su željele u prvom redu najaviti projekte kojima će 37-godišnji glazbenik obogatiti sezonu prestižnog Musikvereina, u elitnom društvu s gotovo svim danas najcjenjenijim i najtraženijim svjetskim glazbenicima. Tamo će Rachlin u veljači 2013. imati vlastiti ciklus posvećen Brahmsu, a već u listopadu ove godine praizvest će novo djelo koje je njemu i 200. obljetnici bečkog Društva prijatelja glazbe posvetio veliki poljski skladatelj Krzysztof Penderecki. Riječ je o Dvostrukom koncertu za violinu, violu i orkestar koji će Rachlin praizvesti svirajući violu, uz violinisticu Janine Jansen i Simfonijski orkestar Bavarskog radija pod ravnanjem Marissa Jansonsa.

Opet ljetovao u Hrvatskoj

Ipak, nad sve te divne projekte i velike uspjehe nadvila se sjenka o kojoj i Der Standard piše na početku teksta, a to je Rachlinova odluka da nakon dvanaest godina prestane organizirati i održavati svoj festival komorne glazbe u Dubrovniku. Na konferenciji za novinare koju će danas održati u Dubrovniku Rachlin će ponoviti isto što je prošli tjedan rekao u Beču: ovogodišnji festival “Julian Rachlin & Friends”, koji će se u ionako skraćenu obliku održati od 6. do 8. rujna, bit će ujedno i zadnji. Barem u Dubrovniku.

Maisky i Golan i na kraju

Rachlin je već prije nekoliko godina spominjao kako mu se obraćaju razni gradovi, turistička i kulturna središta iz Europe i svijeta, zainteresirana da ugoste njegov festival komorne glazbe koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv svjetski brend zahvaljujući izvrsnosti umjetnika koji na njemu nastupaju i promociji za koju se neumorno, gdje god bi po svijetu nastupao, brinuo sam Rachlin.

Slavni je violinist i ove godine ljetovao u okolici Dubrovnika koji mu u svakom slučaju ostaje u najljepšoj uspomeni i koji je za njega i dalje savršeno mjesto za takav festival. Ali, premda je bilo volje, potpora lokalne i državne vlasti je nedostatna, kao i interes sponzora iz Hrvatske, objašnjava Rachlin. Publici preostaje uživati u još tri večeri glazbenih čarolija uz Rachlina i prijatelje, među kojima su i oni najvjerniji od samog početka, Mischa Maisky i Itamar Golan.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar drug tito
drug tito
16:59 04.09.2012.

Ako nema para - nema ni muzike! Vrlo jednostavno. Nema tu ni "lj" od ljubavi.

SP
spaszadrzavu
17:21 04.09.2012.

ma gdje ce u buduce i svirat, sad kad zabetoniraju cijeli dubrovnik sa golfapartmanima,cacicevim hotelima za masovni turizam ceha i madara, tu ima samo klupe pred lidlom i konzumom za popit vino iz tetrapaka a onda pijan sa 200 naa autocestu pravac bosna

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
16:56 04.09.2012.

E moj Julian diš svirat violinu ,lipo si triba uzet gusle i udri pa da vidiš kako bi te Euroherc i Agram sponzorirali jer dok ti tim idiotima objasniš da ima i drugih instrumenata osim gusala moš ti i ostarit!U svakon slučaju fala ti lipa za sve što si učinija!Nisi ima sriće jer si doša u zemlju teških primitivaca di je kultura kilo janjetne sa mladon kapulicon i litra biloga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije