Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeni filmovi

''Pustolovi'' i zabranjeni filmovi u Art kinu Croatia u Rijeci

Plastični Isus
28.04.2011.
u 12:00

Program pod nazivom ''Zabranjeni filmovi'' riječkoj će publici predstaviti filmove koji su svojedobno bili zabranjeni u Jugoslaviji

Art kino Croatia u Rijeci 28. travnja počelo je prikazivati nagrađivani mađarski film ''Pustolovi'', a od 4. svibnja nastavit će s prikazivanjem programa pod nazivom ''Zabranjeni filmovi'' u kojemu će prikazati zabranjene filmove iz Jugoslavije.

Film ''Pustolovi'' prati priču tri muškarca – djeda, oca i sina. Djed traži pomoć od sina i unuka pa oni kraću na put u Transilvaniju svaki sa svojom sudbinom i lažima. "Pustolovi" su prvi dugometražni igrani film redatelja Béle Paczolaya koji za sobom ima rad na reklamama, dokumentarac "A Senki Szigete" i televizijski film "Bányató".

Redatelj Paczolaya nagrađen je na 39. tjednu mađarskog filma spomen-priznanjem Simo Sandor, film je na Transilvania International Film Festivalu 2008. dobio nagradu za najbolju izvedbu, a na Vukovar film festivalu 2008. nagradu za najbolji cjelovečernji igrani film.

Program ''Zabranjeni filmovi'' otvoren je 26. travnja uvodom u program filmskog kritičara Alda Paquole i projekcijom kultnog filma ''Lisice'' iz 1969. godine Krste Papića koji je osvojio nagradu Zlatna arena za najbolji film i režiju u Puli. U filmu ''Lisice'' Ivica Vidović ostvario je svoju prvu ulogu.

Publika će imati priliku pogledati i film ''Zaseda'' iz 1969. godine Živojina Pavlovića s Milenom Dravić, Ivicom Vidovićem i Severinom Bijelićem u glavnim ulogama. Film prati urušavanje revolucionarnih ideala, uzdizanje moćnika iz partizanske retoričke jednakosti i požrtvovnosti u nemilosrdnu vlast.

''Plastični Isus'' Lazara Stojanovića iz 1971 godine, film s Tomom Gotovcem u glavnoj ulozi, oštro kritizira tadašnji jugoslavenski poredak, a zbog filma redatelj je završio u zatvoru.

Prikazat će se i ''Rani radovi'' Želimira Žilnika iz 1969. godine koji nakon velikog uspjeha i osvajanja Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 1969. i kratkog prikazivanja biva zabranjen, a bavi se mladim ljudima koji odlaze od doma u potrazi za istinskim revolucionarnim socijalizmom.

Film ''Mlad i zdrav kao ruža'' Jovana Jovanovića iz 1971. godine pripovijeda subverzivnu priču u kojoj briljira Dragan Nikolić, koji je publika Art-kina nedavno imala prilike pogledati u sklopu DORF-a, te ''Sveti pesak'' Miroslava Antića iz 1968. godine, koji nikad službeno nije bio zabranjen, ali mu je onemogućena redovita kinodistribucija.

Uza zabranjene filmove na repertoaru će se naći i Žilnikov ''Kud plovi ovaj brod'' iz 1999. godine te dokumentarni film Dragomira Zupanca o redatelju Želimiru Žilniku ''Prilozi za istoriju Yu filma i politpornografiju: Želimir Žilnik'' iz 2004. godine.

Svi su filmovi na rasporedu u 21 sat.

Program su realizirali Lux company iz Rijeke  i Art-kino Croatia u suradnji s Akademijom slobodnih umova Leonardo Pula i udrugom Idia Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije