Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"moja romansa s brakom"

Punokrvna animacija o ohrabrivanju ženskog pankerstva i pobune protiv patrijarhata

IMDb
16.06.2023.
u 10:25

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

U sklopu ovogodišnjeg Animafesta zagrebačka je publika imala priliku pogledati intelektualno primamljiv i pametno humorističan uradak "Moja romansa s brakom" latvijske umjetnice Signe Baumane. Riječ o poluautobiografskom djelu koji prati Zelmu od djetinjstva do odrasle dobi. Zelma je, naime, rođena na ruskom otoku Sahalinu koji se nalazi na krajnjem istoku, ali se kao djevojčica s roditeljima preselila u Rigu. Odrastajući, uglavnom se ne uklapajući u stroge kalupe Sovjetskog Saveza u kojem odrasta, osjeća kako je razapeta između krutog odgoja i onoga što zapravo osjeća. Na tom je putu prate, odnosno, bolje reći – progone, tri sirene koje su glas upravo tog i takvog odgoja. Ukratko, da bi bila sretna, žena se mora udati. Brak je važniji od ljubavi. Ako nešto ne štima u braku, najbolje je roditi djecu.

Zelma pak, tražeći svoju sreću i ljubav pod nebeskim svodom, zaista pokušava živjeti onako kako je odgojena i onako kako tijekom cijelog filma pjevaju sirene. Međutim, to baš tako ne ide. Nesretan brak, osjećaj nepoštivanja, manje vrijednosti u odnosu na muškarce, ali još više unutarnji glas koji vapi za emancipacijom, u Zelmi jednostavno stvaraju nemir kojeg će se riješiti onog trenutka kada bude iskrena sa sobom i kada prihvati sebe onakvu kakva jest. Kako će Zelma doći do toga, odgovora Baumane ovom pitkom animiranom plovidbom kroz njezin život.

No, čak i slojevitije od poluautobiografije, "Moja romansa s brakom" na zabavan način daje i brz presjek društveno-političke atmosfere koja je vladala u SSSR-u. Tu su i brze lekcije iz biologije i neuroznanosti, koje ovdje više služe kao pojačivači već svakako postojećeg intelektualnog humora. A kada se tomu doda zbor spomenutih sirena koje su većim dijelom filma medij pjevnog i pomalo zaraznog soundtracka, zbilja se dobiva pun paket i potpuno gledateljsko iskustvo. Iako je "Moja romansa s brakom" nedvojbeno priča o prihvaćanju i ohrabrivanju ženske unutarnje pobune protiv patrijarhata, ona je ipak univerzalnija nego što se možda na prvu čini. Da, ženska je priča, ali je toliko obojena motivima štetnosti i nelogičnosti represivnog društva i patrijarhata da šalje jasnu poruku kako je baš svaka borba protiv toga – apsolutno neovisno o spolu; štoviše, pozivajući poprilično mudro oba spola na borbu – borba za zdraviju individualnost, a istodobno i kvalitetnije društvo. I muško i žensko, ali najviše – zajedničko. Uz sve to, neobična animacija naprosto je očaravajuća, gotovo da ima moć hipnoze. Iako i mainstream blockbusteri iz studija poput Dreamworksa i Pixara imaju svoje kvalitete, zaista je osvježavajuće (i zato je Animafest nemjerljivo važan) na velikom platnu gledati neku potpuno drugu i drukčiju animaciju koja je, u ovom konkretnom slučaju, popraćena temom o kojoj nikad nije previše govoriti.

1. Moja romansa s brakom (Tuškanac)

Animirani, SAD, Latvija, 176 min.

Režija: Matt Reeves

Glasovi: Dagmara Dominczyk, Michele Pawk

 

2. Misija Kandahar (CineStar)

Čini se kako se u ratnim filmovima, posebice onima u kojima su zaraćene strane Amerika i neka bliskoistočna država, više ne može dogoditi išta što bi oduševilo gledatelje. Zapravo, nakon filmova poput "Narednika Jamesa" i "Zero Dark Thirty" Kathryn Bigelow, "Snajperista", "Pada crnog jastreba" pa čak i Netflixova "Mosula", male se šanse daju da će bilo koji film slične tematike dospjeti u njihovo društvo. Ipak, specifičan je ovo podžanr pa dobar materijal zna biti mamac za gledanje. "Misija Kandahar" nakon "Pada anđela" i "Grenlanda" ponovno spaja protagonista Gerarda Butlera i redatelja Rica Romana Waugha. Gerard Butler ovog se puta našao u ulozi CIA-ina agenta Toma Harrisa kojemu zbog curenja podataka identitet biva ugrožen. Okružen neprijateljima, bježeći pred elitnim specijalnim postrojbama koje su mu za petama, on i njegov prevoditelj pokušavaju doći do Kandahara u Afganistanu gdje će biti spašeni. "Misiji Kandahar" kao da treba neko vrijeme da se zalaufa, posebice sa scenarijem, kako bi se došlo do punokrvnog ratnog trilera, odnosno drame. I ti trenuci napetosti i uzbuđenja tek su fragmenti, nažalost. Osim što mu je najveća zanimljivost to što je u potpunosti snimljen u Saudijskoj Arabiji, za film bi najtočnije bilo reći – nije odličan, nije užasan.

Akcija, SAD, 119 min.

Režija: Ric Roman Waugh

Glumci: Gerard Butler, Navid Negahban

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije