Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski svjetski kongres

Protiv redateljice "Dnevnika Diane Budisavljević" podnesena kaznena prijava?

Luka Stanzl/Pixsell
13.10.2020.
u 12:41

Organizacija Hrvatski svjetski kongres protiv redateljice je filma "Dnevnik Diane Budisavljević", Dane Budisavljević, navodno je podnijela kaznenu prijavu.

Nevladina organizacija Hrvatski svjetski kongres izvijestila je kako je podnijela kaznenu prijavu protiv Dane Budisavljević, redateljice filma "Dnevnik Diane Budisavljević". 

U priopćenju HSK stoji da je film „Dnevnik Diane Budisavljević“ kojeg je režirala Dana Budisavljević prikazan kao dokumentarni film. No, smatraju, prikazani film u sebi sadrži mnoštvo neistina i laži te je takav uvršten u školski kurikulum. Svoje obrazloženje izložili su u nevjerojatnih šesnaest točaka. 

Tvrde kako u filmu nema objašnjenja na koji je način Diana Budisavljević spasila deset tisuća djece, ne spominju se liječnici koje je u pomoć djeci slalo Ministarstvo zdravstva, ni druge aktivnosti Ministarstva udružbe NDH, film u lošem svjetlu prikazuje bl. Alojzija Stepinca te općenito površno, jednostrano i pristrano prikazuje složene povijesne okolnosti tog vremena, naveli su. 

"Dakle, u filmu nisu prikazane prave (istinite) činjenice koje su sadržane u „Dnevniku Diane Budisavljević“, već su prave (istinite) činjenice krivo prikazane ili prešućene! To filmu daje apsolutno drugo značenje u odnosu na prave (istinite) činjenice navedene u Dnevniku i na taj način je autorica filma prave i povijesno relevantne činjenice krivotvorila i film prikazala kao pravi s ciljem dovođenja gledatelja u zabludu glede istinitosti tih činjenica. Zbog toga podnosimo ovu kaznenu prijavu protiv autorice filma Dane Budisavljević zbog postojanja osnovane sumnje da su se u konkretnom slučaju ostvarila bitna obilježja kaznenog djela krivotvorenja iz odredbe čl. 311 stavak 1 Kaznenog zakona RH za koje djelo se kazneni progon vrši po službenoj dužnosti", stoji u zaključku priopćenja.

Kaznenu prijavu navodno je u ime Hrvatskog svjetskog kongresa podnio njihov predsjednik, stanoviti Vinko Sabljo, koji od 1973. godine živi u Švicarskoj. Sabljo se ove godine tako našao i na listi Hrvatske demokratske zajednice u XI. izbornoj jedinici. 

Za sada, nije nam poznato je li kaznena prijava zaista podnesena. No, ako i jest, izvjesno je da su iz HSK omaškom ili ne, Danu Budisavljević prijavili po krivom članku kaznenog zakona. Navedeni se prvi stavak članka 311 naime odnosi na "Neizvršavanje sudske odluke" i propisuje kaznu zatvora od dvije godine onome tko ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku. 

Kontaktirali smo i redateljicu Danu Budisavljević koja nam je kazala kako nema informacije od DORH-a da je protiv nje podignuta kaznena prijava te da tekst priopćenja ne može komentirati. 

Komentara 157

DR
DrugZoka
13:05 13.10.2020.

Ako netko laže treba za to odgovarati, tako mi se čini

Avatar dragovič
dragovič
13:50 13.10.2020.

Zanimljivo taj film su u isto vrijeme i u istom udarnom terminu prikazali Vucicev RTS i HRT....pametnom dosta!!!!

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
13:38 13.10.2020.

Onog tko je ovo uvrstio u školski kurikulum izbaciti iz vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije