Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danijel Žeželj u MSU

Prostor galerije crtežem pretvara u ambijent o odnosu prirode i društva

DANIJEL ŽEŽELJ
05.10.2022.
u 10:26

U Black Boxu MSU Žeželj radi na svojem ambijentalnom radu “Svjetlocrno” koji će javnosti predstaviti 7. listopada te na otvaranju izvesti performans s braćom Sinkauz i Katharinom Ernst

Kultni strip-albumi Sofija i Rex i vizuali Kulušića i Radija 101 prva su asocijacija domaće publike na bogatu karijeru Danijela Žeželja. Uz redovitu objavu autorskih stripova, njegovi su naručitelji i Marvel i DC Comics, a pečat je dao i Batmanu i Kapetanu Americi. Slikara, strip-crtača, animatora i autora brojnih performansa ovih dana može se zateći u zagrebačkom MSU gdje radi na svojem novom radu.

Naime, 7. listopada u 19 sati u Black Boxu predstavit će svoj ambijentalni rad “Svjetlocrno” kojim će preobraziti prostor u ambijent koji se, kako stoji u najavi, pomalo referira na “Poglavicu jelena”, njegov najnoviji crtani roman o suodnosima prirode i društva, a u kojem koristi simboliku jelena.

Naime, u brojnim europskim mitologijama jelen je smatran pratiocem bogova, posrednikom između njih i ljudi. Zbog svoje sposobnosti odbacivanja rogova lik jelena povezan je i s ciklusima ponovnog rođenja, vječne mladosti i dugovječnosti. Tako i Danijel Žeželj koristi simboliku jelena da bi ispričao pripovijest o padu, pročišćenju i ponovnom uzdizanju.

Black Box postaje tako umjetnikov materijal i podloga, dugačak 27 m, širok 9 m i visok 4 m, a s onim što će biti u njemu postaje jedna cjelina.

Na dan otvorenja Žeželj će u multimedijskoj dvorani MSU, Gorgoni, u 20 sati u suradnji s braćom Sinkauz i bubnjaricom Katharinom Ernst, a koji će naglasiti sinestetičke elemente Žeželjeva rada, izvesti audiovizualni performans.

Ovo će biti prvi nastup Žeželja u MSU koji sada pridružuje svojim zapaženim gostovanjima s kojima je započeo 1997. godine. Žeželj je producirao i osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper’s Magazine. Njegov rad u MSU može se pogledati do 20. studenog. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije