Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Prošlo je 40 godina od kako je UNESCO upisao Dubrovnik na popis zaštićenih dobara

27.10.2019.
u 14:31

Iste godine, 1976. zaštićeni su istara jezgra Splita i Plitvička jezera, a od tih prvih upisa do danas na popis je dodano još sedam hrvatskih dobara

Prošlo je točno 40 godina, 26. listopada 1979., kada je UNESCO uvrstio prva hrvatska dobra na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine. Bile su to povijesne jezgre Dubrovnika i Splita te Nacionalni park Plitvička jezera.
Na ovaj način Republika Hrvatska ravnopravno sudjeluje u kulturnom nasljeđu čitavog čovječanstva, kao i bogatom tradicijom koja svojim razmjerima i značenjem nerijetko nadrasta nacionalne povijesti mnogo većih zemalja.

Od tih prvih upisa, do danas je Hrvatska Popisu svjetske baštine nadodala još sedam dobra: Povijesni grad Trogir, Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku, Kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča, Starogradsko polje na Hvaru, tri višenacionalne nominacije: Stećke – srednjovjekovne nadgrobne spomenike, Izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe te Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća. To je svakako potvrda naše izvrsnosti u očuvanju zaštite kulturne i prirodne baštine, ali i visokoga ugleda koji uživamo u UNESCO-ovim stručnim tijelima u području međunarodne kulturne suradnje.

Uz nenadmašna kulturna i prirodna dobra koja svjedoče o kontinuiranoj prisutnosti čovjeka na ovim prostorima, očuvan je i veliki dio nematerijalne baštine u Hrvatskoj kojih je čak sedamnaest uvršteno na UNESCO-ovim popisima nematerijalne kulturne baštine.
Ona je u kontinuiranom povijesnom trajanju do danas zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja, oblikujući lokalni i nacionalni kulturni pejzaž svestranim pojavnostima, povezujući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu.
Zaštitom fenomena nematerijalne kulturne baštine čuva se tradicija, ali i stvaraju preduvjeti za gospodarskom valorizacijom naših kulturnih i povijesnih posebnosti.

Prepoznavanje upisanih dobara na UNESCO-ovim popisima kulturne i prirodne baštine priznanje je i primjerene skrbi hrvatskih stručnih službi u njihovom očuvanju, a mladim naraštajima pruža veću mogućnost za očuvanjem i promicanjem kulturne i prirodne baštine u budućnosti.

U kompleksnom, povijesnom, i kulturološkom prostoru i okruženju Hrvatska je bivala baštinikom kulturnog naslijeđa velikih europskih civilizacija, ali i aktivni stvaralački čimbenik vlastitih kulturnih proizvoda.

Zamisao o brizi za baštinu u svjetskim okvirima nastala je u prošlome stoljeću, odnosno 1972. godine, kada je usvojena jedna od najznačajnijih UNESCO-ovih Konvencija, ona o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine. Njezine temeljne postavke o iznimnoj baštini čovječanstva prihvaćene su u svim zemljama svijeta i predstavljaju sponu među narodima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije