Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retrospektiva

Prisutna odsutnost umjetnika pokretnih svjetlećih formi

srnec
14.01.2010.
u 18:04

Aleksandar Srnec ubraja se među istraživače čije je djelovanje zabilježeno u brojnim crtežima, eksperimentalnim filmovima, pokretnim objektima i luminokinetičkim cjelinama.

Aleksandar Srnec ubraja se među istraživače čije je djelovanje zabilježeno u brojnim crtežima, eksperimentalnim filmovima, pokretnim objektima i luminokinetičkim cjelinama koje djeluju kao mali laboratoriji. Nakon retrospektivne izložbe “Prisutna odsutnost” održane u Varaždinu prije dvije godine gdje je viđen dosad najveći izbor Srnecovih djela, retrospektiva će od nedjelje biti otvorena u novom Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Kao i u Varaždinu, organizatori izložbe su Grad Varaždin, Kolekcija Sudac i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.


Srnec istraživač

Malo je reći samo da je Aleksandae Srnec (rođen 1924.) likovni eksperimentator, istraživač koji je kao renesansni znalac spojio najrazličitije vidove i rodove vizualnoga. Posljednjih desetljeća pomalo je zaboravljeno njegovo djelo, iako on cijelo vrijeme sa svoje Šalate promatra likovna zbivanja. Kako najavljuje kustosica Snježana Pintarić u fascinantnom nizu bit će u Zagrebu predstavljene slike, luminokinetički objekti, plastičke intervencije u prostoru, dizajn, fotografija i eksperimentalni film. Svi ti radovi mogli bi iz temelja promijeniti dosadašnju percepciju nekih važnih dionica recentne umjetničke prakse čiji je Srnec aktivan sudionik. Kao sjećanje na izlaganje u nekadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1969. godine, bit će rekonstruiran ambijent te izložbe.


Apstrakcija i geometrija

Već ranih 50-ih godina Srnec se opredijelio za aprstakciju i geometrijski izraz, a među suosnivačima je grupe EXAT 51. Publika će, kao i u Varaždinu, prvi put vidjeti brojne rekonstuirane pokretne reljefe i objekte. Među ostalim, Srnec je poznat kao autor prve hrvatske luminoplastike izložene 1967. godine u zagrebačkoj Galeriji SC.

Ključne riječi

Komentara 1

GA
galisimo
00:05 20.01.2010.

genijalno ...hvala ti majstore za veliki doprinos hr kulturi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije