Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demanti obustave

Prijestolnicu kulture osudili na smrt, Riječani su ljutiti, no vodstvo tvrdi da EPK ide dalje

21.04.2020.
u 11:17

Ministrica Obuljen Koržinek potvrdila je da neće moći isplatiti obećanih 10 milijuna kuna projektu EPK

Nakon spektakularnog otvaranja Europske prijestolnice kulture prije manje od tri mjeseca, iz Rijeke stiže hladan tuš. Zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti daljnjeg provođenja programa privremeno se, i to na neodređen rok, obustavlja većina aktivnosti projekta EPK. Tvrtka Rijeka 2020 obavljat će samo nužne poslove s minimalnim brojem zaposlenih, a većina zaposlenika, njih 54, dobiva otkaz. Oni koji ostaju trebali bi pripremiti programe koji će se moći održati kad se mjere izolacije završe, ali u ovom trenutku nije jasno kad će se to dogoditi. Novi koronavirus i mjere koje su donesene zbog zaustavljanja širenja zaraze, a koje su zatvorile sve kulturne ustanove u zemlji, tako su presudile i 70 milijuna eura teškom projektu, najvećem europskom projektu u kulturi, koji je trebao biti okosnica novog razvoja Rijeke i riječke regije.

“Privremeno obustavljanje” većine aktivnosti projekta EPK izazvalo je burne reakcije u javnosti i na društvenim mrežama, od kojih većina ima zajednički nazivnik: riječki EPK je kapitulirao i propao, izazvavši oduševljenje među njegovim brojnim “hejterima”, a razočaranje među poklonicima. Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, odlučno negira da Rijeka odustaje od projekta.

– Žao mi je što su to neki tako percipirali jer smo ove poteze povukli zato da zbog prevelikog financijskog opterećenja ne bismo morali odustati od projekta. Da smo nastavili kao i dosad, stvorili bismo dugove, dok se za to vrijeme predviđene aktivnosti uopće ne održavaju. Zato smo donijeli nužnu i odgovornu odluku, pri čemu naglašavam da je riječ o privremenoj nemogućnosti obavljanja djelatnosti, a time i rada velikog dijela naših zaposlenika. Nadam se da će se svi oni uskoro vratiti na posao, iako u ovom trenutku ne znam kad će to biti. Morat ćemo usuglasiti financijski okvir s Gradom Rijekom, Ministarstvom kulture i Primorsko-goranskom županijom te ćemo nakon toga znati kako možemo dalje. U svakom slučaju nismo stali niti ćemo stati, ali jasno je da program koji smo pripremali ne možemo realizirati dok je sve zatvoreno. Moramo pričekati odluke o postupnom ublažavanju mjera, a mi mislimo da je moguće otvoriti muzeje, galerije, kazališne i koncertne dvorane, kao i u slučaju trgovina, uz poštivanje higijenskih mjera i socijalne distance, a pogotovo kada je riječ o programima na otvorenom. Mi smo spremni, napravili smo operativnu strategiju i dovoljno smo fleksibilni da se prilagodimo novoj situaciji. Nismo umrli, nego smo se presložili kako bismo mogli nastaviti s projektom – podvlači Emina Višnić, naglašavajući pritom da infrastrukturni projekti koji se realiziraju u sklopu EPK, a riječ je o obnovi kompleksa Benčić i obnovi Titova broda “Galeb”, nisu zaustavljeni.

Odluka o stavljanju riječkog EPK u hibernaciju uslijedila je nakon što je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila da Ministarstvo neće moći isplatiti dogovorenu financijsku potporu EPK od 10 milijuna kuna, najavivši redefiniranje financijskog okvira i opsega programa. Irski Galway, koji s Rijekom dijeli ovogodišnju titulu EPK, prošao je možda i gore od Rijeke. Osim što je morao otpustiti gotovo sve osoblje projekta i otkazati program, Galwayu su propala oba pokušaja otvorenja EPK – prvi zbog oluje Ciara, a drugi zbog epidemije koronavirusa.

Višnić odbacuje prigovore da su proteklih nekoliko tjedana “lockdowna” prespavali, tvrdeći da u tri tjedna nije jednostavno presložiti projekt koji je pripreman nekoliko godina. Direktorica projekta ima i odgovor na pitanje zašto nisu ništa učinili na polju multimedije i digitalnih kulturnih sadržaja, kako bi se održala prisutnost EPK i u vrijeme pandemije.

Rijeka 2020, kako kaže, nije produkcijska kuća poput kazališta, a nakon reorganizacije pojavit će se s različitim akcijama u javnom i u digitalnom prostoru.

Pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar smatra da većina kritičara ne sagledava na objektivan način koliko je zahtjevno restrukturiranje cijelog projekta i kolike će rupe nastati u javnim proračunima na svim razinama te kako će se to odraziti i ne samo na financiranje EPK.

– Nije pitanje koliko će biti novca za EPK, nego za što će uopće biti novca – napominje Šarar, koji prihvaća kritiku da je EPK u posljednjih mjesec dana mogao biti digitalno prisutniji, ali i dodaje da to “ipak nije EPK”.

– Projekt je zamišljen organizacijom desetaka javnih okupljanja i međunarodnih konferencija, a tvrdnje da je takav projekt preko noći moguće presložiti i prebaciti na digitalne platforme obični su populizam – smatra Šarar.

Jedan od onih koji su javno kritizirali ponašanje uprave tvrtke Rijeka 2020 u vrijeme pandemije koronavirusa bio je i poznati riječki novinar, pisac i izdavač Dragan Ogurlić, koji podvlači da uprava Rijeka 2020 nije dobro predstavila aktivnosti na projektu EPK za vrijeme koronavirusa.

– Nije ih bilo nigdje cijeli ožujak, pola travnja, sve do iznenadne odluke da 85 posto zaposlenika dobiva otkaz. S preostalih desetak djelatnika ne može se ništa ozbiljno napraviti, osim otkazivanja programa. Projekt EPK propustio je priliku da bude vidljiv u vrijeme kada bi ta vidljivost nešto i nekome u Rijeci, Hrvatskoj i možda u Europi značila. Ta se vidljivost mogla događati putem društvenih mreža, weba i kulturnih platformi, preko Zooma i Skypea, internom televizijom, a umjesto toga uprava je odlučila djelatnicima otvoriti godišnji odmor. Javnost u Rijeci vrlo je ljutita, znaju da nove prilike neće biti i sad se pitaju tko su ti ljudi koji vode EPK. Osobno bih ipak zaželio projektu da nastavi tamo gdje je stao jer drukčije i ne mogu zamisliti razvoj situacije – zaključuje Ogurlić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije