Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kad svinje polete

Priča o Pink Floydu uvodi u dolazak Watersova “Zida”

Pink Floyd
08.12.2010.
u 16:58

Knjiga daje iscrpne podatke iz tzv. druge ruke, ali se kao mozaik sklapa zanimljiva priča o nesigurnom bendu koji traži svoj put

Među mnogobrojne misterije u povijesti rocka, često mitologizirane, spada i ono što se zapravo dogodilo sa Sydom Barretom. Priča kaže da je od upotrebe droge (LSD-a) toliko prolupao da je nakon prvog albuma “Pinka Floyda” iz 1967. naprosto postao neupotrebljiv. Ni knjiga “Kad svinje polete” Marka Blakea ne daje precizan odgovor. Pouzdano se govori tek da se drogirao, ali ne i do koje mjere, no ako je imao i određenih psihičkih problema, odnosno ako je bila riječ i o određenoj mentalnoj bolesti, djeluje kao da u to vrijeme još nije bilo psihijatara ni žutog tiska koji bi postavljali dijagnoze slavnima kao danas (ironija, naravno).

Knjiga daje iscrpne podatke iz tzv. druge ruke, od tehničara, prijatelja, djevojaka, citira se naravno i članove Floyda, ali se kao mozaik sklapa i vrlo zanimljiva priča o bendu koji je jako dugo, iako to danas može zvučati čudno - sve do “Dark Sidea” - tražio svoj put bez prerano izgubljenog vođe. Na tom putu djeluju čak i poprilično nesigurno, s iznimkom možda Rogera Watersa kojega se opisuje kao podosta neugodan, pretenciozan karakter čija je narcisoidnost i mogla iznijeti pompoznost “Dark Sidea”. No, to je i klica svađa unutar benda koji će se do kraja razmahati za vrijeme “Walla” i podijeliti bend na dvije struje: Watersa i sve ostale. Zanimljiva priprema za Watersov “Wall” u zagrebačkoj Areni 13. travnja.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar emilsali
emilsali
19:40 08.12.2010.

Pink Floyd Pedesetih i sezdesetih godina dogadjao se prirodni, bozji ili kosmicki genetsko-bioloski inzenjering koji je izrodio nebrojeno mnogo genija na svim poljima pa i muzickom. Zbog cega su se te sile kasnije utisale i jos uvek miruju nije jasno.. Neki misle da je to zbog toga sto je Pink boja ukradena iz bozjih skladista i niko ne zna ko je lopov, mada mi u Srbiji sumnjamo na jednog tipa. Elem, jedan od produkata rasplamsavanja entalpijskog i zauzdavanja entropijskog u tadasnja vremena je svakako Pink Floyd i sve ono sto zvukom definisase i skockase za nas. Nije matematika ali je slicno. Ili volis ili ne. Ili razumes ili ne. Ili si rodjen za to ili nisi. Ne ide na prvo slusanje. Ali drugo i trece vec sve bolje klizi. Neponovljivi i vecito zasticeni od kopiranja malom verovatnocom okupljanja takvih genija na jednom mestu i u isto vreme.

MA
Markoc
20:29 08.12.2010.

Dolazim u Arenu.Nesmijem to da propustim.

OB
-obrisani-
18:37 08.12.2010.

Roger Watersov album Amused to Death je toliko dobar album da je gotovo steta da to nije jos jedno remek djelo Pink Floyda. Meni je toliko dobar i interesantan da bi ga mogao smjestiti odmah iza legendarnog albuma The Darkk side of the Moon. Svima koji budu u mogucnosti pogledati Roger Watersov show, preporuca se najsrdacnije da to i ucine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije