Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mala Frida"

Priča koja djecu vješto uvlači u svijet u kojem uče prevladati predrasude

Žar ptica
10.01.2022.
u 11:24

Nova predstava za djecu u Žar ptici, inspirirana djetinjstvom Fride Kahlo, autorski je projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Malena djevojčica svoje dane provodi zatvorena u kući. Prijatelji su joj jedan majmunčić i jedan mačak, ali i njezina nevjerojatna mašta zbog koje će postati jedna od najboljih i najpoznatijih slikarica 20. stoljeća – slavna Frida Kahlo. Ona nema prijatelje, jer djeca su okrutna prema njoj, rugaju joj se jer jedna njezina noga (nakon dječje paralize) kraća je i jako mršava. Ona se boji te okrutnosti, ne razumije zašto se razboljela. To je, u najkraćim crtama, prepričana "Mala Frida", nova, odlična predstava Žar ptice, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić.

Autorica teksta i dramaturginja Jelana Kovačić i redateljica Anica Tomić kroz priču o djetinjstvu velike slikarice zapravo progovaraju o djeci koja su drugačija i zbog toga odvojena od svojih vršnjaka. A nema boljeg načina na koji će djeca naučiti da druge treba suditi prema njihovim djelima, a ne prema izgledu, boji kože... Sudeći prema reakcijama malenih gledatelja u Žar ptici, ta je misija uspješno obavljena jer baš svako dijete u publici navijalo je za Fridu, a jedna je malena djevojčica ne samo plesala s njom u finalu predstave, već joj slala poljupce i svu svoju ljubav prstićima spojenim u srce.

Takve dječje reakcije jasno pokazuju koliko su važne ovakve predstave za djecu, u kojima su se autorice odavno pokazale kao prave majstorice. Priče Jelene Kovačić u stanju su začarati djecu, bez da im dociraju i pametuju, dok ih redateljica Anica Tomić vješto, uz odlično doziranje glazbe i songova, uvlači u djetinjstvo Fride Kahlo, omeđeno samoćom, čežnjom za drugom djecom i prijateljima, ali i strahovima protiv kojih se bore brižni roditelji koji čine sve kako bi pomogli svojoj djevojčici. Scenografija (Igor Vasiljev) stvorena je od platna koje također igra u dječjoj mašti i na kojem najbolje dolaze do izražaja dječji likovni radovi koji su izabrani na likovnom natječaju na kojem su djeca crtala malenu Fridu, dok kostimi Doris Kristić kao da izviru baš iz njih.

Naslovnu ulogu tumači odlična Amanda Prenkaj, koja je svojoj konstitucijom i nježnošću kao stvorena za tu ulogu. Oko nje su: Gorana Marin, Domagoj Ivanković, Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić, svi odreda posvećeni priči, ali i energiji koja na samom početku predstave spoji ljude na sceni s malim ljudima u publici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije