Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glazbena baština

Predstavljen program 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču

bec,promocija
Snježana Herek
24.10.2013.
u 10:39

Program je predstavio voditelj Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetnički ravnatelj Festivala Davor Merkaš

Program 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji će se ove godine održati od 5. studenog do 11. prosinca predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare u kultnoj bečkoj kavani Landtmann.

Uz voditelja Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetničkog ravnatelja Festivala Davora Merkaša koji je predstavio program, predstavljanju su bili nazočni i o Festivalu govorili i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, poznata muzikologinja dr. Zdenka Weber i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis.

- Bečkoj se publici po deveti put pruža prilika da u prestižnijim bečkim koncertnim prostorima, u trinaest koncerata, upoznaju bogatu hrvatsku glazbenu baštinu koju obilježava široki spektar stilova, žanrova i vrsta počevši od klasične glazbe preko jazza i popa pa sve do izvorne tradicijske glazbe i sve to u izvođenju najuglednijih hrvatskih i stranih glazbenika - rekao je Merkaš, istaknuvši kako uz djela hrvatskih skladatelja program nudi i antologijska djela europskih skladatelja iz svih razdoblja glazbene povijesti, od renesanse do suvremenih glazbenih ostvarenja. Napomenuo je kako ovogodišnji Festival karakterizira glazbeno predstavljanje dviju hrvatskih prijestolnica, Zagreba i Varaždina, koji je u 18. stoljeću bio hrvatska metropola.

Po njegovim riječima, ideja vodilja ove godine bila je prosječnom Bečaninu ili austrijskom državljaninu ponuditi neke druge „spoznajne panorame“ od onih već uvriježenih o Hrvatskoj i povesti ga na „svojevrsno glazbeno putovanje i otkrivanje nepoznatih hrvatskih zvukovnih pejsaža“.

- Ovaj već etablirani hrvatsko-austrijski projekt započet će koncertom varaždinskog ansambla Camerata Garestin u svjetski poznatoj kapeli bečkog carskog dvorca Hofburg (Hofburgkapelle), a završit će u europskom duhu, koncertom četvero mladih glazbenika iz Finske, Rumunjske i Slovenije koji će svirati neka od najljepših gudačkih kvarteta autora iz 11 europskih zemalja sudionica projekta EU pod nazivom MINSTREL - rekao je umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš koji je dobio pregršt pohvala za njegov veliki doprinos sustavnoj promociji hrvatske glazbe u Austriji i šire.

Na konferenciji je također istaknuto kako će jedan od najatraktivnijih nastupa ovogodišnjeg festivala biti koncert prve dame hrvatskog šlagera, pop i jazz pjevačice Gabi Novak i njenog sina Matije Dedića, najboljeg hrvatskog jazz pijaniste sa svojim Triom te koncert jednog od najpoznatijih pop i rock pjevača Hrvatske Massima Savića.

- Festival je jedna od najvažnijih godišnjih priredbi koju organiziramo u Austriji s kojom imamo odlične bilateralne odnose na svim razinama - rekao je veleposlanik Bakota, istaknuvši kako su posebnosti ovogodišnje priredbe da je Hrvatska u međuvremenu postala članica EU-a i da Festival ima ne samo hrvatsku nego i jaku međunarodnu komponentu. Zahvalio je svima koji su unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u RH pomogli održavanje Festivala, prije svega hrvatskom Ministarstvu kulture, gradovima i županijama Zagrebu i Varaždinu, Općini Križ te gradu Beču i drugim austrijskim institucijama.

Ustvrdivši kako je Hrvatska \'\'mlada država, ali višestoljetna kultura“ dr. Weber se je posebno osvrnula na koncert posvećen svjetski poznatoj hrvatskoj opernoj pjevačici Milki Trnini povodom 150-godišnjice njenog rođenja koji će također biti u fokusu festivala, u čiju će čast mladi glazbenici, sopranistice Iva Martinčević, Tamara Ivaniš, Julia M. Schick i Antonia Dunjko te Wolfgang S. Schwaiger (bariton), Florian Köfler (bas) i pijanisti Christian Koch, Đorđe Stanetti i Igor Horvat izvesti operne arije, a nastupit će i najbolja hrvatska mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Hrvatska muzikologinja dr. Weber, autorica je sjajne biografije o Milki Trnini. Najavila je i koncert dvije sjajne umjetnice, Ruskinje Ekaterine Frolove i Hrvatice Monike Leskovar uz Varaždinski komorni orkestar, na kojem će biti izvedena i skladba hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Festival će obilježiti i nastupi kvarteta odličnih hrvatskih glazbenika u sastavu Anđelko Krpan (violina), Branimir Pustički (violončelo), Milan Čunko (viola) i Dalibor Cikojević (glasovir), Kvartet saksofona Papandopulo - Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, sopranistica Monika Cerovčec i jedan od najboljih hrvatskih orguljaša Ante Knešaurek, Muška klapa Žrnovica, Zbor Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Tončija Bilića, poznati Zagrebački gitarski trio u sastavu Darko Petrinjak, Istvan Römer i Goran Listeš, kao i čuveni praški Kvartet Stamic potpomognut njemačkim pijanistom Oliverom Triendlom.

Ravnatelj KDZ-a Nalis je rekao kako kontinuitet i šarolikost festivala potvrđuje da je takav način predstavljanja dobar, izrazivši nadu da će kulturno umjetnički sadržaji i poznati izvođači s djelima hrvatskih i velikih europskih majstora ponovno privući bečku publiku.

 >>Dragan Despot gostuje u Beču s „Na rubu pameti“

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije