Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanja

Predavanja uz izložbu \"Edgar Degas – skulpture\"

Degasove plesačice
arhiva VL
13.04.2012.
u 10:35

U nedjelju 29. travnja (u 19 sati), a povodom Međunarodnog dana plesa na redu je predavanje \"Edgar Degas: kiparska gesta u plesnom pokretu\". Govorit će Katja Šimunić, a plesom će je pratiti Anja Đurinović

Uz veliku izložbu "Edgar Degas – skulpture“, koja je u Galeriji Klovićevi dvori otvorena do 13. svibnja,  pripremaju se i zanimljiva predavanja na koja je ulaz za publiku slobodan. Već u  utorak 17. travnja (u 19 sati) na rasporedu je predavanje "Degas i lijevanje u bronci“.  Predavač je Maro Grbić, povjesničar umjetnosti, a govorit će o  Degasu koji je za  života modelirao voskove koji nisu bili lijevani u gipsu. Izgleda da je odlio jedino četiri gipsa malih plesačica za prijatelje. Napravio je jedan veći kip i izložio ga jedan put. Nakon smrti u ostavštini je nađeno 150 voštanih kipova, ali u raspadajućem stanju. Neki su popravljeni pa su nasljednici odlučili odliti 74 kipa u 22 primjerka. Nisu svi kipovi odliveni odmah, nego su lijevani tijekom desetljeća. Način popravljanja voštanih kipova, postupak lijevanja, količina i označavanje odljevaka otvaraju dvojbe sa stanovišta autorskih prava i likovne autentičnosti u odnosu na Degasov postupak i rad. Jedini veliki Degasov kip osobit je po načinu izrade, dorađivao ga je godinama i izložio, izgleda, uz sumnje. Taj voštani kip s dodacima od tkanine i dlake lijevan je u gipsu i bronci zajedno s ostalim voštanim figuricama. Na te brončane različito obojene odljevke dodavani su komadi tkanine koji su imitirali Degasov izvorni ukras plesačice.

U nedjelju 29. travnja u 19 sati, a povodom  Međunarodnog dana plesa, na redu je predavanje "Edgar Degas: kiparska gesta u plesnom pokretu". Govorit će  Katja Šimunić, a plesom će je pratiti Anja Đurinović. Katja Šimunić diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala teoriju plesa na Sveučilištu Pariz 8 u Francuskoj. Bavi se radiofonijom (književnica/redateljica i voditeljica/autorica emisije Mali plesni razgovori na 3. programu HR-a), plesnom praksom (koreografkinja) i teorijom (nezavisna istraživačica i urednica u časopisu za plesnu umjetnost Kretanja). Anja Đurinović diplomirala je u Školi suvremenog plesa Ane Maletić i studira glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije