Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Preblizu - nagrađivani dokumentarac o obiteljskom nasilju uz prisustvo protagonistice i glumice Andree Kali 14. ožujka u Zagrebu!

Preblizu
11.03.2024.
u 13:24

Višestruko nagrađivani rumunjski dokumentarac Preblizu (Too Close) redatelja Botonda Püsöka koji progovara o obiteljskom nasilju bit će prikazan uz prisustvo protagonistice, kazališne glumice Andree Kali u četvrtak, 14. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC. Spomenuti film donosi portret žene koja pokušava izgraditi novi život za vlastitu djecu nakon što je njen bivši partner osuđen na zatvor zbog seksualnog zlostavljanja unutar obitelji. Razgovor nakon projekcije 14. ožujka moderirat će Ana Pecotić, jedna od pokretačica inicijative Spasi me. Iduća projekcija filma uslijedit će u nedjelju, 17. ožujka.

Dokumentarac prati život Andree i njene djece u maloj konzervativnoj sredini u Transilvaniji i to u trenutku prijevremenog izlaska iz zatvora njenog bivšeg partnera, inače uglednog i utjecajnog člana zajednice. Njegov povratak pokreće krug susjedskih tračeva i nagađanja – tko je zapravo kriv za ono što se dogodilo? Ovaj klaustrofobični dokumentarni triler prati obitelj koja se nalazi u zatvoru vlastitog doma i ženu koja kreće u borbu s rumunjskim pravosudnim sustavom i mentalitetom zajednice koji okrivljuje žrtve, sve s ciljem da zaštiti vlastitu djecu i izliječi traume prošlosti.

Film je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu, da bi potom osvojio niz priznanja na festivalima diljem Europe, između ostalog Nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Budimpešti te nagradu European Youth na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FIPADOC u Francuskoj.

Kad sam počeo snimati ovaj film, bio sam zapanjen reakcijama i razmišljanjem koje vlada o zlostavljanju djece i zlostavljanju uopće: svi su svjesni da je riječ o nečem strašnom, ali u isto vrijeme im se čini dalekim i ne pomišljaju da bi se to moglo dogoditi nekome u blizini. Svi znaju da postoji; ali kao osjećaj bliže je fikciji nego stvarnosti. Tako sam vrlo rano shvatio da će jedan od najvećih izazova ovog filma biti ispričati priču o užasavajućem problemu s kojim se mnogi nevoljko povezuju. Ja sam likove dobro poznavao, pa je meni bilo gotovo kao da se dogodilo u mojoj obitelji. To je osjećaj koji sam želio uhvatiti: da Andrea može biti bilo čija majka, a njezina kći može biti bilo čija sestra ili prijateljica. Ako se s njima povežemo kroz osnovni osjećaj ljubavi i empatije, možemo im se pridružiti u njihovoj borbi za novi život. Htio sam da priča uhvati mrak prošlosti, ali i da ima puno svjetla i nadahnuća zahvaljujući njihovoj upornosti, o filmu kaže redatelj Botond Püsök.

Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Projekcije će biti realizirane u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske povodom Mjeseca frankofonije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije