Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

"Pozor, pioniri" - projekt ZKM-a i kazališta u Braunschweigu

Zagrebački pentagram
arhiva VL
02.12.2010.
u 10:14

U Braunschweigu će se prikazati predstava „Zagrebački pentagram“ Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića u režiji Paola Magellija

U Gradskom kazalištu u Braunschweigu, u petak navečer, svečano će započeti zajednički projekt ZKM-a i njemačkog teatra pod nazivom „Pozor, pioniri“ koji financira Njemačka kulturna zaklada. Te večeri u Braunschweigu će se prikazati predstava „Zagrebački pentagram“ Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića u režiji Paola Magellija.

„Pozor, pioniri!“ je dvogodišnji koprodukcijski projekt Zagrebačkog kazališta mladih i Gradskog kazališta Braunschweig. Jedan povijesni slučaj poslužio je kao polazište za istraživanje poveznica između znanosti, politike te vojnih i financijskih interesa: Braunschweig je kao jedno od najvećih sjedišta njemačkog centra za aero i astronautiku usko povezan s likom i djelom pionira zrakoplovstva i konstruktora zračnog broda grofa Zeppelina. Do danas je malo poznat židovski izumitelj sa zagrebačkom adresom David Schwarz, kojemu je još i prije samog Zeppelina uspjelo podići u visinu zračni brod, a čije je nacrte Zeppelin otkupio i upotrijebio.

Polazeći od tog povijesnog događaja, u Gradskom kazalištu Braunschweig i u Zagrebačkom kazalištu mladih razvijat će se sa svake strane po jedan „tim“, sastavljen od glumaca, pisaca i redatelja koji će uprizoriti po jednu predstavu. Dok će se tim u Braunschweigu baviti tragičnom životnom pričom o Davidu Schwarzu, Zagrepčani će istraživati aktualnu samopredodžbu (aeronautičkih) znanstvenika. Uz uzajamne izvedbe dva kazališna komada, sastavni dio te suradnje su i omladinski kazališni projekt „Radionica izuma“ kao i razmjena umjetničkog osoblja.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
visio
15:24 02.12.2010.

Zašto se već 20 godina ne možemo otgnuti od partizana i ustaša!? zašto svaka jeb.. tema mora biti o njima, svaki film o njima, svaki serijal o njima... zar mi nemamo nešto što se moglo stvoriti u 20 godina, osimim kopiranja kako je bilo prije ?!?

PI
pin
04:26 03.12.2010.

A jedna treća grupa bavit će se što većom i kompliciranijom izmjenom što veće love između ta dva grada kako bi pod jalovim kazališnim projektom i dosadnom temom i opet nekog naci drkanja izvukla parice za slijedeća dva projekta, ovaj puta ili o pedofiliji, ili o ubijanju ne znam koga, kako bi što veću količinu depresije uvalili publici željnoj upravo takvih saznanja, nesreća, smrti, nasilja, netolerancije i zla. To se eto, nosi i plaća. A i nagradice neće izostati, domijenci i lijepi govori. Kritičar dupelizac...svakako. Političar opozicioguzac \"slobodnih\" pogleda...da,da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije