Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZSU:

Poziv za potporu samostalnim umjetnicima je diskiminatoran

Nina Obuljen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.04.2020.
u 12:24

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) zatražila je u petak od predsjednika Vlade izmjene izmjene i dopune Poziva Ministarstva kulture za potporu samostalnim umjetnicima kako bi se, kažu, na pravi način odgovorilo na potrebe te posebno ranjive kategorije.

U dopisu upućenom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a nastavno na Poziv za potporu samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost Ministarstva kulture objavljen 1. travnja, iz HZSU-a ističu kako je riječ o posebno ranjivoj kategoriji umjetnika kojih je u Hrvatskoj ukupno 1392, a svi žive od honorara, kreditno su nesposobni i izravno ili neizravno ovise o javnim nastupima.

"Prije objave predmetnog Poziva, očitovali smo se ministrici kulture s osam mjera, od kojih je uvažena samo jedna mjera (odgoda revizije samostalnih umjetnika) te smo u ime Upravnog odbora HZSU-a zamolili ministricu da nas primi na žurni sastanak da joj ukažemo na potrebe svih umjetnika. Nažalost nismo primljeni", napominju iz HZSU-a.

Dodaju da diskriminatornim smatraju najavljene kategorije pomoći isplate potpore u iznosu od 1.625 kuna, odnosno, 3.250 kuna samostalnim umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. 

U dopisu također upozoravaju na činjenicu da su prijave za potporu omogućene isključivo putem sustava e-Građani kojemu, tvrde, većina samostalnih umjetnika ne može pristupiti, a neki od njih nemaju ni e-mail adrese.

"HZSU ustraje na stavu da se u ovim kriznim vremenima samostalni umjetnici ne mogu dijeliti na one koji zaslužuju pomoć i na one koji je ne zaslužuju, na one koji zaslužuju više i na one koji zaslužuju manje", upozorava HZSU.

Posebno problematičnim smatraju kriterij podjele kategorija pomoći prema zaradama koje su samostalni umjetnici ostvarili u prošloj godini, o čemu su, kako napominju, u dopisu od 2. travnja upozorili ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, gdje su tražili izmjene i dopune Javnog poziva za potpore samostalnim umjetnicima.

"Isti dan, dobili smo odgovor ministrice kulture, gdje nas ona obavještava 'da je nužan pokazatelj visine nadoknade s obzirom na intenzitet umjetničkog djelovanja u proteklom periodu'. Navedeni dio dopisa pokazuje nerazumijevanje umjetničkog djelovanja", ocijenili su.

Smatrajući da su svi samostalni umjetnici jednako pogođeni, iz HZSU-a traže izmjene i dopune Poziva, čime bi "način i opseg prijave bili administrativno pojednostavljeni, što bi omogućilo prijavu na poziv svim samostalnim umjetnicima jer im je pomoć žurno potrebna".

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ranije je izjavila kako je za samostalne umjetnike kojima se doprinosi plaćaju iz državnoga proračuna osigurano da će moći koristiti za ožujak naknadu od 3250 kuna, odnosno 1625 kuna za pola radnoga vremena, što će za to travanj, u skladu s odlukom Vlade, biti 4000 kuna, odnosno 2000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije