Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Potpuno novo ruho vukovarskog filmskog festivala!

Vukovar Film Festival
16.08.2023.
u 12:15

Atraktivan filmski i senzacionalno bogat popratni program 17. vukovarskog filmskog festivala koji će se održati od 24. do 27. kolovoza!

Festival se otvara njemačkim fantastičnim filmom ČAROBNA FRULA snimljenom prema glasovitom opernom djelu Wolfganga Amadeusa Mozarta!

Sedamnaesti po redu filmski festival u Vukovaru ovog će se ljeta održati u razdoblju od 24. do 27. kolovoza pod zlatnim pokroviteljstvom Pevexa. U četiri puna dana posjetitelje festivala očekuje atraktivan filmski program predvođen već ranije najavljenim remek-djelom ANATOMIJA PADA, dobitnikom nagrade Zlatna palma za najbolji film u Cannesu te izvrsnom povijesnom dramom ujedno i velikom kinouspješnicom JEANNE DU BARRY s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi koji je otvorio ovogodišnji Cannes i kojeg je do danas samo u francuskim kinima pogledalo gotovo 800.000 ljudi. Ovogodišnji vukovarski filmski festival svakako je poseban, jer osim kvalitetnog programa igranih i dokumentarnih filmova također donosi i senzacionalno bogate te jedinstvene popratne događaje. Nesumnjivo je da sve posjetitelje konačno očekuje jedno veliko festivalsko događanje u pravom smislu te riječi.

Pet je lokacija na kojima će posjetitelji ove godine moći uživati u filmovima i popratnom festivalskom programu: dvije su vanjske - perivoj dvorca Eltz i Vukovarski Vodotoranj, a tri su unutrašnje - dvorac Eltz, Hrvatski dom Vukovar i Ružičkina kuća. Igrani filmovi u konkurenciji moći će se pogledati u Hrvatskom domu, a dokumentarci u dvorani dvorca Eltz. Ulaznice će se za projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz i u Hrvatskom domu Vukovar prodavati po cijenama od €3 za jedan festivalski dan odnosno po €15 za kompletan festival. Svi oni koji će htjeti pogledati čim više filmova tijekom trajanja festivala imat će priliku za ukupnu cijenu od €15 pogledati koliko god filmova žele u Hrvatskom domu i na perivoju dvorca Eltz, dok će ostali za cijenu od €3 moći pogledati sve filmove toga dana na te dvije lokacije. Projekcije filmova na ostalim lokacijama su za posjetitelje besplatne.  Ove će godine vukovarski festival imati i posebnu zemlju partnera, a to je Savezna Republika Njemačka. Cilj je ostvariti što bolje dugoročne odnose s podunavskim zemljama tako da je za očekivati da je ovo samo prva u nizu godina i zemalja koja će postati zemljama partnerima.

Festival svečano otvara njemački fantastični film ČAROBNA FRULA redatelja Floriana Sigla u kojem su glavne uloge ostvarili dobitnik prestižne nagrade Oscar F. Murray Abraham, Iwan Rheon (glumac koji je utjelovio lik Ramsaya Boltona u popularnoj TV seriji “Igra prijestolja”) te mlade glumačke zvijezde Jack Wolfe, Amir Wilson, Niamh McCormack i Cosima Henman. Riječ je o filmskoj adaptaciji glasovitog istoimenog opernog djela Wolfganga Amadeusa Mozarta snimljenoj u izvršnoj produkciji velikog Rolanda Emmericha (“Zvjezdana vrata”, “Dan nezavisnosti”, “Dan poslije sutra”, “Patriot”) u kojoj glumci samostalno izvode čak sedamnaest arija i koja je premijerno prikazana na festivalu u Zurichu. Svečano otvorenje za uzvanike, ali i za ostalu publiku - određeni broj karata će se za ovu projekciju nalaziti u slobodnoj prodaji - održat će se na perivoju dvorca Eltz, dosadašnjim posjetiteljima festivala već dobro poznatoj i iznimno voljenoj vanjskoj lokaciji koja je ujedno i savršeno mjesto za prikazivanje filma snimljenog prema nekom Mozartovom djelu.

Uz “Čarobnu frulu” na lokaciji perivoja dvorca Eltz tijekom trajanja festivala prikazat će se i “Anatomija pada”, “Jeanne du Barry” - film koji će svečano zatvoriti ovogodišnji vukovarski festival - te hrvatski film ŽENA S GUMENIM RUKAVICAMA. Nesumnjivo je da će ovo novo djelo redatelja Marija Šuline koje je snimila ekipa u potpunosti iz Slavonije predvođena glumcima Aretom Ćurković, Sandrom Lončarić, Miroslavom Čabrajom, Ivanom Čačićem i drugima biti poseban mamac za domaću publiku i za koje će se tražiti karta više. Projekcije filmova na perivoju dvorca Eltz zakazane su za 21 sat.

Trinaest igranih filmova nalazi se u službenoj konkurenciji za nagradu Zlatni šlep. Posebna novost ove godine jest ta da je s igranim filmovima u konkurenciji po prvi put ikada u povijesti festivala zastupljeno svih deset podunavskih zemalja. Tako će vukovarska publika imati priliku vidjeti najnovija i najkvalitetnija ostvarenja dugometražnog filma iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine. Države Slovačka, Njemačka i Mađarska imaju po dva predstavnika u konkurenciji igranog filma, dok ostale zemlje imaju po jednog. Drugi njemački film u službenoj konkurenciji, pored “Čarobne frule” romantična je komedija PREKRASNO redateljice Karoline Herfurth nominirana u kategoriji najboljeg filma za nagradu German Film o pet žena različitih dobnih skupina koje se suočavaju s problemima vlastitog izgleda i svojim životnim očekivanjima.

Iz Slovačke nam dolaze misteriozni horor NOĆNA SIRENA redateljice Tereze Nvotove, priča o djevojci koja se nakon dugog niza godina vraća u svoje rodno selo gdje biva optužena za vještačenje i ubojstvo te ŽRTVA redatelja Michala Blaska prikazanog u službenoj konkurenciji festivala u Veneciji i Torontu, ujedno i slovačkog kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar. “Žrtva” je priča o Irini koja sa svojim sinom Igorom živi u malom češkom pograničnom gradiću gdje on biva napadnut pa lokalna zajednica svoju srdžbu usmjerava na Rome. Dva mađarska predstavnika ovogodišnjeg festivala su romantična komedija ZANOX redatelja Gábora Benöa Baranyija o mladiću koji dobiva sposobnost putovanja kroz vrijeme te kriminalistička komedija ISTOČNA RIVIJERA redatelja Balázsa Lévaija i Dániela Tiszekera o obitelji koja odlazi na odmor s lažnom putovnicom, a koju je samo u mađarskim kinima do danas pogledalo više od 125.000 gledatelja.

Poetična, simpatična romantična drama PRVI SNIJEG LJETA redatelja Chrisa Raibera austrijski je adut ovogodišnjeg festivala, a radnjom prati mladića koji se zavjetovao da se nikad neće zaljubiti što se, naravno, izjalovi u trenutku kada upozna ljupku, dražesnu djevojku koja radi u dućanu za prodaju šešira. Rumunjska će se u Vukovaru predstaviti najnovijom hit komedijom TAKSISTI koja se u rumunjskim kinima započela prikazivati početkom ove godine i koja je do danas utržila gotovo 750.000 dolara na domaćim kinoblagajnama. Priča filma vrti se oko dvojice taksista u Bukureštu koji tijekom jedne noći prolaze avanturu s nekoliko različitih klijenata koje moraju prevesti s jedne lokacije na drugu.

Po prvi puta u povijesti festivala u službenoj konkurenciji dugometražnog igranog filma prikazat će se film iz Moldavije. Riječ je o odličnoj dramediji UGLJIK redatelja Iona Borsa, službenom moldavskom kandidatu za ovogodišnju nagradu Oscar, o dvojici prijatelja koji žele otići u rat, ali putem nailaze na karbonizirano tijelo te upadaju u neočekivanu avanturu. Iz Ukrajine nam također dolazi njihov službeni kandidat za Oscara, ratna drama KLONDIKE redateljice Maryne Er Gorbache koja je do danas osvojila preko 40 nagrada i priznanja na različitim međunarodnim festivalima uključujući nagradu za najbolju režiju na Sundanceu, nagradu publike u Sarajevu te nagradu ekumenskog žirija u Berlinu.

OVUDA ĆE PROĆI PUT redateljski je dugometražni prvijenac srpske redateljice Nine Ognjanović koji je do danas osvojio nagradu publike na FEST-u, nagradu publike na festivalu Slamdance i još desetak drugih priznanja što ga svakako čini jednim od najatraktivnijih filmova ovogodišnjeg festivala. Drama MAJKA topla je, inspirirajuća i pomalo nevjerojatna istinita priča o kazališnoj redateljici Eleni koja u nemogućnosti da ostane trudna odlazi u Afriku gdje pomaže siromašnoj siročadi na način da ih uključuje u izvedbe kazališnih komada i tako im daje vjeru u budućnost. Film je prikazan na festivalima u Varšavi i Sofiji, a riječ je o hrvatskoj koprodukciji. U filmu su glavne uloge ostvarili Daria Simeonova, Daria Dimitrova i Leon Lučev. Festivalski selektori potrudili su se da vukovarska publika odmah nakon premijere u Puli ima priliku vidjeti posljednji film velikog Lukasa Nole, ESCORT. Ovaj triler u kojem su glavne uloge ostvarili Živko Anočić, Nikša Butijer i Krešimir Mikić prati Miru, 40-godišnjaka koji provodi noć s prostitutkom koju uskoro zatekne mrtvu u kupaonici.

U konkurenciji dokumentarnog programa na ovogodišnjem će se festivalu naći sedam naslova. Iz Hrvatske će biti prikazan trenutačni kinohit EL SHATT - NACRT ZA UTOPIJU redatelja Ivana Ramljaka kojem će ova festivalska projekcija ujedno biti i slavonska premijera; film, naime, još uvijek nije prikazan nigdje u Slavoniji. Jedan od onih dokumentaraca koji će izmamiti najveće zanimanje publike i javnosti svakako je NAŠ MALI - topla, poetična i edukativna priča o košarkaškom velikanu Draženu Petroviću redateljice Ivane Guberine. Ukrajinski dokumentarac KUĆA OD IVERJA dobio je nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a portret je socijalnih radnika i djece smještene u specijalnom sirotištu. VAN PROSTORA I VREMENA austrijski je dokumentarac premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Veliki pečat, a prati priču o pronalaženju smeća u zabačenim područjima i o ljudima koji ga skupljaju i rješavaju ga se. Iz Slovačke će biti prikazan dokumentarac RADNA SMJENA redatelja Jaroslava Vojteka o Slovacima koji su ulaskom te zemlje u Europsku Uniju otišli raditi izvan svoje domovine, a njemački predstavnik će biti dokumentarac ELFRIEDE JELINEK - JEZIK PUŠTEN S LANCA redateljice Claudije Müller, dobitnik nagrade FIPRESCI na festivalu u Munchenu o poznatoj njemačkoj dobitnici Nobelove nagrade. U POSJETU FORTUNI radnjom je jedan od najintrigantnijih iz ovogodišnje festivalske ponude, jer prati priču sredovječnog bračnog para koji je dobio na lotu i čiji se život iz temelja mijenja uslijed činjenice da su preko noći od siromaha postali bogatašima. Film je nastao u hrvatskoj koprodukciji.

Pored službene konkurencije igranog i dokumentarnog filma na 17. vukovarskom festivalu bit će prikazana i tri popratna filmska programa. “Cannes u Vukovaru” program je u sklopu kojeg će se prikazati “Anatomija pada” i “Jeanne du Barry”, a na festivalu će se također na poseban način obilježiti i 100 godina Disneyja i to u sklopu programa DJEČJI VUKOVARSKI FILMSKI FESTIVAL. Na lokaciji u Ružičkinoj kući organizirat će se projekcije animiranih kultnih klasika PEPELJUGA, 101 DALMATINAC i POCAHONTAS od kojih će “Pepeljuga” i “101 Dalmatinac” biti prikazane u sinkroniziranoj verziji, dok će “Pocahontas” biti prikazan u originalnoj s hrvatskim podnaslovima. Uz projekcije animiranih hitova na istoj lokaciji u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, Američkim kutkom i Egmontom bit će organizirane razne radionice za djecu te prigodna izložba, a gledatelji nikako ne smiju propustiti i ekskluzivnu ponoćnu projekciju Disneyjevog kinohita DICK TRACY koja će se održati u 00:00 sati s četvrtka, na petak, 24. kolovoza.

Posebna poslastica ovogodišnjeg festivala svakako je i najnovija vanjska lokacija - amfiteatar Vukovarskog Vodotornja. Prvi puta na festivalu ova će nova lokacija poslužiti kao mjesto na kojem će se prikazati potpuno novi program RIJEKA PRIJATELJ: NIL u sklopu kojeg će biti prikazana dva egipatska klasika: kratkometražni film RAZGOVORLJIVI SELJAK i dugometražni film MUMIJA. Oba filma režirao je Chadi Abdel Salam, a “Mumija” i danas slovi kao jedan od najboljih egipatskih filmova svih vremena. Dolazak na projekcije oba filma najavio je i egipatski veleposlanik, a uvodnu riječ održat će povjesničar filma Daniel Rafaelić, ujedno i umjetnički ravnatelj ovogodišnjeg festivala.

Osim što će biti lokacijom na kojoj će se gledati dokumentarni filmovi, dvorac Eltz također će poslužiti i kao mjesto posebno organiziranog znanstveno-umjetničkog skupa pod nazivom “Tranzicija audiovizualne djelatnosti i suodnos s novim digitalnim medijima”. Skup će biti organiziran u petak, 25. kolovoza pod vodstvom profesora Vjerana Hrpke, a za cilj će imati okupljanje stručnjaka, znanstvenika i umjetnika  koji u svom radu na području filmskog stvaralaštva, teorije, kao i audiovizualnog medijskog prostora uopće, svjedoče novim poetikama koje nosi digitalno doba. U posljednjih nekoliko godina vukovarskom festivalu nedostajao je popratni glazbeni program, no ove godine to nikako neće biti slučaj. Tako će u petak, 25. kolovoza na amfiteatru kod Veslačkog kluba nastupiti glazbena skupina Morenosi, a u subotu, 26. kolovoza na istom mjestu posjetitelje očekuje nastup skupine Soul Fingers.

Vukovarski festival najvažnije je filmsko događanje u Hrvatskoj, a ove je godine s potpuno novom ekipom uključujući direktora festivala Darka Puharića, umjetničkog ravnatelja Daniela Rafaelića i festivalsku producenticu Ivu Cikojević cijeli događaj dignut na jedan nivo više ne samo s atraktivnim filmskim programom, već i sa svim popratnim programima koji festival čine upravo onime što on mora biti - mjestom okupljanja filmskih profesionalaca i znatiželjnika.

Vidimo se u Vukovaru od 24. do 27. kolovoza!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije