Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Postoji li uopće dobar kandidat za ravnatelja Drame?

05.02.2007.
u 16:47

Traži se ravnatelj Drame HNK u Zagrebu. Treba biti odlično informiran o umjetničkim strujanjima u svijetu, treba dobro poznavati domaću književnu i kazališnu tradiciju, treba imati na umu vrline i mane ansambla, treba znati osmisliti program koji će podjednako razgaliti razmaženu premijernu publiku i drske srednjoškolce odgojene internetom. Mora pronaći za sve to odgovarajuće redatelje, dobro bi bilo da svi ne budu strani...

Osobno ne poznajem takvu osobu niti bih joj želio biti u koži.
Prije gotovo godinu dana sada razriješeni ravnatelj Drame Dragan Despot na konferenciji za novinare, predstavljajući od stare uprave preuzetu "Žudnju" Sarah Kane, samo je prozborio: "Eto, pa sad gledajte!" Predstavu je skinuo poslije nekoliko izvedbi, "ne mogavši više gledati suzne oči Alme Price".

Kako onda objasniti da je, poslije radikalnog domaćeg Boruta Šeparovića, doveo dvojicu stranih redatelja sličnih kazališnih poetika. Tomaž Pandur bio bi prvi redatelj u povijesti HNK koji bi tri sezone zaredom režirao u Drami, a Laszlo Bagossy je već izborom Danka Ljuštine za ulogu Leara pokazao kako ga tradicionalan teatar ne zanima. Čudno bi bilo da je taj eksperiment uspio. Još je čudniji muk Vijeća za kazališnu djelatnost u gradu i Komisije za HNK u kojoj su zajedno predstavnici gradskih otaca i Ministarstva.

Intendantica Ana Lederer preuzela je kuću u kojoj su se problemi nagomilali. Smirila je situaciju u Operi, napose u Baletu. Tvrdi kako će sada svu pozornost posvetiti Drami. No, nesreća Drame i jest to što je siroče u kući koja je zbog nje i osnovana. Problem nije samo stambeni i nije samo kadrovski. I nije samo estetski.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije