Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Kneževu dvoru

Posmrtna praizvedba skladbe Marka Ruždjaka u Dubrovniku

Zagrebački klavirski trio
Luka Stanzl/Pixsell
24.07.2012.
u 09:00


Autor je svoje "Vedute", s posvetom "Za Nikšu", završio lani, ali s uputom da ih se svira tek 2012.

Hrvatska glazbenička scena ove je godine u veljači pretrpjela veliki gubitak i šok kada je teška bolest naglo i brzo ugasila život skladatelja Marka Ruždjaka.

Stoga će koncert koji će u srijedu, 25. srpnja, na Dubrovačkim ljetnim igrama održati Zagrebački klavirski trio biti osobito emocionalan ne samo za skladateljevu kćer, ravnateljicu dramskog programa Igara Doru Ruždjak, nego i za same glazbenike i sve oni koji su poznavali omiljenog umjetnika, profesora i akademika.

Posvećeno Nikši Gligu

Jedna od poslovičnih Ruždjakovih osobina bila je velika štedljivost na riječima, a naročito kad je bila u pitanju njegova vlastita glazba. Tako je i sa skladbom "Vedute" u čijoj partituri iza zadnjih note piše: MR 14. 05. 2011. Ubrzo nakon tog datuma kada je djelo završeno, autor ga je na hodnicima Muzičke akademije, onako usput, dao svom kolegi Pavlu Zajcevu, violončelistu i voditelju Zagrebačkog klavirskog trija, čiji izvrstan današnji sastav još čine violinist Martin Draušnik i pijanist Danijel Detoni. Jedina uputa koja se ticala izvedbe skladbe glasila je: "Nemojte to odmah svirati, pričekajte sljedeću godinu." Uz naslov skladbe u zagradi je ispisana i posveta "Za Nikšu", ali ni muzikolog, akademik i Ruždjakov prijatelj Nikša Gligo, kojem je ona namijenjena, ne zna ništa više o nastanku djela i zagonetnoj uputi. Mogao nam je samo reći da je sve to, kao i same note, baš potpuno u Markovu stilu.

U dobrom društvu

I autor ovog teksta to može potvrditi, nakon što je prekjučer, na pokusu u Zagrebu, prvi osim trojice glazbenika čuo kako zvuči jedno od posljednjih Ruždjakovih djela: desetminutno poigravanje kratkim motivima i zvukovima triju glazbala. Knežev će dvor u svakom slučaju biti pravo mjesto za ovu posmrtnu praizvedbu, a i društvo je pravo. Na programu su još skladbe "Zovem se Tryor" Dubravka Detonija, Ravelov Klavirski trio u a-molu te opus br. 101 Johannesa Brahmsa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije