Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Rade Šerbedžija "Poslije kiše"

Politika je kurva, a umjetnici su joj uvijek najveće mušterije

Foto: Arhiva Hena com
14.11.2017.
u 10:57

Mnogi će, u ovoj knjizi tražiti isključivo njegova politička razmišljanja i stavove, ali ovi su zapisi mnogo više od toga - priča o jednom velikom umjetniku

Tamo gdje je stao u prvim memoarsko-autobiografskim zapisima, knjizi “Do posljednjeg daha”, objavljenoj 2005., Rade Šerbedžija nastavlja u upravo izašlim zapisima “Poslije kiše” (Hena com, urednica Marina Vujčić, 139 kuna). Nimalo slučajno knjigu je naslovio po filmu koji mu je donio međunarodni uspjeh i karijeru u Hollywoodu jer, kako i sam priznaje, svoj život dijeli na prije “Poslije kiše” i sve ono što je došlo nakon toga.

Mnogi će, naravno, u ovoj knjizi, baš kao i u prethodnoj, tražiti isključivo njegova politička razmišljanja i stavove, ali ovi su zapisi mnogo više od toga. To je priča o jednom velikom umjetniku, jer Šerbedžija nije samo jedan od najvećih glumaca koje je ova zemlja ikada imala, on i te kako dobro piše (naravno, i sam odaje priznanje urednici i prijateljici Marini Vujčić koja je njegove zapise “uljudila” za knjigu). Od priča o politici, partizanima, raspadu Jugoslavije... mnogo je zanimljivije svjedočenje o kazališnom i filmskom životu, o drugim velikanima glume s kojima je dijelio scenu ili kadrove.

Šerbedžija ovdje i vrlo otvoreno govori o tome kako nije bilo lako pasti sa zvjezdanih visina u kojima je bio i postati samo još jedan od tisuća glumaca koji obilazi audicije u potrazi za ulogom koja će njegovoj obitelji omogućiti da normalno živi. Naravno, on piše o roditeljima u Beogradu, o djeci (i unucima) u Zagrebu, u drugoj supruzi, novoj djeci...

Potresne su stranice u kojima opisuje kako su mu umrli roditelji, zabavne one o glumačkim pijankama i susretima s našim ljudima u bijelom svijetu. Za mnoge zaljubljenike u teatar ovo je i knjiga koja vodi u najljepša sjećanja, jer svatko tko ga je gledao kao Tita Andronika, Melkiora, Peera Gynta... nikada neće zaboraviti teatarsku magiju koju stvara. I zato je ovo prije svega knjiga umjetnika o umjetnosti i životu. Politika je bila i ostala – kurva! A umjetnici njezine vjerne mušterije.

Komentara 5

Avatar southman
southman
13:05 14.11.2017.

Nikad nije i nikad neće Hrvatsku doživljavati kao svoju domovinu. Njegova je "preminula" 1990.-te !

MA
Marvin
17:11 14.11.2017.

Sta cec kad ljudi ne kuze satiru , ja njemu majku srpsku a on se odmah naljuti , ne kuzi da je to moja satira.

DU
Deleted user
12:43 14.11.2017.

četnik rade o politici..sramoto tvoja domovina je srbija ne zahebavaj ljude jer kad te neko opizdi jopet ćeš kazat da ustaše napadaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije