Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA

Poginuo bivši glavni dirigent Zg filharmonije Frank Shipway

 maestro Frank Shipway
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
09.08.2014.
u 18:33

Izvanserijski umjetnik u Hrvatskoj je ostvario nekoliko antologijskih koncerata i silno podigao kvalitetu našeg orkestra

        Bivši šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, engleski maestro Frank Shipway, preminuo je u srijedu u bolnici u Southamptonu od posljedica prometne nesreće. Maestro Shipway, koji je imao 79 godina, u utorak se u svom jaguaru sudario s automobilom iz suprotnog smjera čiji je vozač preživio, a nesreća se dogodila u dirigentovoj rodnoj južnoengleskoj pokrajini Wiltshire gdje je vodio festival Devizes Junior Eisteddfod posvećen glazbenom obrazovanju djece.

Maestro Shipway je bio učenik velikog engleskog dirigenta Johna Barbirollija, a usavršavao se i kod Herberta von Karajana. Respektabilnu međunarodnu karijeru počeo je kao asistent Lorina Maazela u Njemačkoj operi u Berlinu od 1970. do 1975. godine. Osobito velike uspjehe imao je kao šef-dirigent Simfonijskog orkestra RAI-a u Torinu, a prije dolaska u Zagreb bio je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Belgijske radio-televizije u Bruxellesu. Najprije kao gost, a potom i kao vršitelj dužnosti šefa dirigenta, maestro Shipway je od travnja 2000. do listopada 2001. godine održao sedamnaest koncerata s orkestrom Zagrebačke filharmonije u Zagrebu i Dubrovniku, a 2000. je dirigirao i na osobito dojmljivom koncertu ZF u Vukovaru.

Premda nikada nije službeno imenovan na mjesto šefa-dirigenta i usprkos prebrzom odlasku iz Zagreba, maestro Shipway ostat će upamćen kao izvanserijski umjetnik koji je silno podigao kvalitetu orkestra i ostvario više antologijskih interpretacija velikih i zahtjevnih opusa poput Mahlerovih simfonija.     

>> Zagrebačka filharmonija predstavila program za novu sezonu

Komentara 1

UR
urbanum
21:20 09.08.2014.

Maestro Shipway učinio je ono što Zagreb i njegova elita nikad ne opraštaju. Uzdigao je orkestar ZF na najviši mogući nivo. Zbog toga je u skladu s poznatom tradicijom glazbenih "centara moći" Zagreba otjeran i prevaren na način koji u ovoj strašnoj prigodi valja zapamtiti. Bio je i ostao do kraja istinski gospodin nikad ne uzvrativši na infamne udarce među kojima je bilo i onih iz orkestra i Grada. Neka mu je laka zemlja i počivao u miru. Zahvalni ljubitelji glazbe i marginalci Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije