Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonija

Počinje 22. Festival glumca: Vukovar ovogodišnji domaćin festivala

Himzo Nuhanović i Relja Bašić
Foto: Branimir Bradarić/PIXSELL
07.05.2015.
u 14:37

Ove godine po prvi put je uvedena i još jedna popratna aktivnost nazvana Mali noćni glumački razgovori - Upoznajte glumca, a koji će biti održavani u Vukovaru, Vinkovcima i Županji.

U organizaciji Hrvatskog društva dramsklih umjetnika i Koncerntne kazališne agencije Asser Savus iz Vinkovaca 15. svibnja započinje 22. po redu Festival glumca kojemu je ove godine grad domaćin Grad Vukovar.

- Festival glumca, podnaslovljen s Festival monodrame i komorne scene, posvećen je prije svega glumcu i njegovom stvaralaštvu. To je jedini festival u Hrvatskoj kojemu je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji Festival glumca koji je utemeljen 1994. godine.

Gladetalji u Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku imati će prilike vidjeti predstave 17 predstava i izuzetnih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije prema izboru ovogodišnjeg izbornika, akademskog glumca Vinka Kraljevića. Domaćin Festivala je poznati glumac Goran Grgić koji je zamijenio Krunu Šarića koji, kako je rečeno, ima zdravstvenih problema. Najavljen je i bogat popratni program tijekom kojega će biti održane i promocije knjiga, druženja, teniski turnir, glumačko sijelo...

Ove godine po prvi put je uvedena i još jedna popratna aktivnost nazvana Mali noćni glumački razgovori - Upoznajte glumca, a koji će biti održavani u Vukovaru, Vinkovcima i Županji. Ove godine održat će se i popratne aktivnosti od prošle godine koje nisu održane jer je Festival nakon poplava u Županji prekinut nakon tri dana. Najavljena je i dodjela priznanja najboljim ostvarenjima o čemu odlučuje ocjenjivački sud u sastavu Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.

Oni će odlučiti o dodjeli ukupno sedam nagrada i to nagrade koja nosi ime Fabijan Šovagović koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja (dvije glumice i dva glumca), nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje koja se dodjeljuje mladoj glumici ili glumcu do 28 godina, nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko ostvarenje ili glumačkom ostvarenje u predstava za djecu i mlade te nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini. Festival završava 23. svibnja. 

>> Završen 20 Festival glumca: Srce veće od ruku najbolja predstava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije