Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepodoban u Iranu

Pobjedniku Cannesa šest godina robije i zabrana snimanja do 2030.!

Jafan Panahi
Arhiva VL
21.12.2010.
u 17:12

Jafaru Panahiju zbog “protuislamske propagande” zabranjeno snimanje, pisanje scenarija, izlazak iz zemlje i razgovor s novinarima

Na šest godina zatvora i dvadesetogodišnju zabranu snimanja, pisanja scenarija, davanja bilo kakvih intervjua i izlaženja iz zemlje osuđen je Jafar Panahi, jedan od najpoznatijih iranskih redatelja i osvajač najprestižnijih nagrada u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Locarnu, San Sebastianu i na nizu drugih velikih festivala.

Najviše nagrada osvojio je za filmove "Bijeli balon", "Offside" i "Krug". Sva tri tematiziraju položaj potlačenih žena u konzervativnom Iranu.

Panahi je prvi put uhićen u srpnju 2009. godine, s drugima okupljenim na pogrebu Nede Agha-Soltan, djevojke ubijene tijekom proturežimskih prosvjeda u Iranu. Uslijedila je mučna trakavica uhićenja, oslobađanja i novih uhićenja, a sada je, uza žestoke prosvjede iz cijeloga svijeta, i službeno osuđen zbog “propagandnog djelovanja protiv sustava”. 

Komentara 10

MM
Mladen Miletić
15:41 23.12.2010.

Da mi je znati imali gdje na svjetu poštenog pravosuđa osim našega koje kažu funkcionira.. .kako ? kada ? zašto ? I po čijem nagovoru? o tome se nesmije pričati !

OB
-obrisani-
17:42 21.12.2010.

Za Panahija se zna, pa je i presuda odjeknula. No istovremeno je, takodjer na 6 god. zatvora, osudjen i drugi iranski režiser, Mohammad Rasulov.

DO
dobravečerhr
14:15 22.12.2010.

Nadam se da je članak pročitala ona gospodična iz Pule koja se rukama i nogama bori da na fotki za vozačku dozvolu - ima rubac na glavi... Ali vjerovatno joj ionako ništa nije jasno jer joj je njen tatica temeljito isprao mozak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije