Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera u ZeKaeMu

Pitanje je koliko je "Emil" prijemčiv današnjoj djeci

emil i detektivi
Foto: zkm
09.02.2015.
u 15:09

"Emila" je na scenu postavio svestrani umjetnik Milan Trenc kojeg javnost prepoznaje kao ilustratora svjetske klase

Davno je njemački književnik Erich Kästner napisao dječji roman "Emil i detektivi". Priču iz Berlina smještenu u dvadesete godine prošlog stoljeća o djeci koja sama riješe problem svog prijatelja Emila, vrate mu ukradeni novac i pri tome uhvate lopova, tridesetih je godina 20. stoljeća preveo hrvatski pjesnik Gustav Krklec, a do sada je u Zagrebačkom kazalištu mladih, tj. tadašnjem Pionirskom kazalištu, igrala 1954. godine kao oda dječjem zajedništvu.

Svestrani Milan Trenc

Sada ga je na scenu Zagrebačkog kazališta mladih postavio Milan Trenc, svestrani umjetnik kojeg domaća javnost prvenstveno poznaje kao ilustratora svjetske klase, strip-crtača i autora "Noći u muzeju" na temelju koje je nastao uspješni hollywoodski serijal.

Za suvremenog "Emila" je Trenc adaptirao tekst, kreirao scenografiju i videoprojekcije te ga režirao. Na sceni su u glavnim ulogama djeca iz ZKM-ova učilišta.

Rezultat svega toga je predstava u posve retro-ruhu u kojoj led rasvjeta kojom je riješena scenografija i videoprojekcije na kojima se vrte prizori iz nekog davno zaboravljenog vremena ne uspijevaju dohvatiti sadašnjost, baš kao što ni djeca glumci ne uspijevaju zadržati ritam predstave koji odgovara uzbudljivu lovu na lopova.

Stoga je glavno pitanje koliko je taj i takav "Emil" prijemčiv današnjoj djeci. Djevojčica na sjedalu ispred mene mirno je pojela sendvič koji je ponijela u kazalište, popila čaj iz termosice... očito nimalo uvučena u priču.

Trud malih glumaca

Treba svakako priznati da se mali glumci i te kako trude, a na premijeri u subotu 7. veljače, u velikom finalu hvatanja lopova, vidjeli smo ih sve, iako su uloge uvježbali kao alternacije. Oni odrasli, predvođeni Jasminom Telalovićem u ulozi glavnog negativca Grundeisa i Zoranom Čubrilom koji kao sam Erich Kästner djeci priča cijelu priču, ovdje su tek u "službi" svojih malih kolega.

>> Zbunjujem ljude jer mi je stil da radom mijenjam različite medije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije