Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTOGRAFIJA Pino Settanni predstavio se u Splitu izložbom “Razgolićeni portreti”

Pino Settanni: 'Namamio sam Fellinija u studio olovkama za crtanje'

izlozba1_311.jpg
Foto: Nino Strmotić
17.07.2008.
u 17:43

U galeriji Foto kluba Split u sklopu 54. Splitskog ljeta otvorena je izložba “Razgolićeni portreti” poznatoga talijanskog fotografa Pina Settannija. Riječ je o ljudima iz svijeta filma. Zvijezde velikih ekrana poseban su soj, kaže Pino, kojem je bilo puno lagodnije raditi s umjetnicima klasičnijeg profila, primjerice, piscima.

Portreti u crnom
– Nema toga glumca koji nije prošao kroz moj studio. Za svakog sam stvorio posebnu atmosferu. A s Fellinijem sam imao velikih problema. Snimao sam serijal “Portreti u crnom s jednim predmetom”.

Svi su trebali doći u moj studio odjeveni u crno i s omiljenim predmetom. Pet sam godina morao čekati Fellinija! On je inzistirao da ga dođem fotografirati u filmski studio Cinecitta, ali ja sam ga želio na svom terenu – u svom studiju! Kad je konačno došao – nije bio u crnom!

Svejedno, fotografirao sam ga, ali sam mu kazao da fotografije ne valjaju i da bi ih trebalo ponoviti. Na kraju smo se uspjeli o svemu dogovoriti. Rekao mi je: 'Doći ću, ali ako ima dosta olovaka’. Federico je, naime, bio i odličan crtač.

Konačno, bio je kod mene, u mom studiju. Rekao sam mu: 'Ajde, Federico, bacaj olovke!’ I tako je nastala ova fotografija s Fellinijem i olovkama – prepričao je Pino Settanni svoja iskustva s redateljem kultnog “Amarcorda”. 

Molitva za pomoć
– Uvijek sam imao odnos s modelom. Jedno vrijeme provedem s njim... Inače ne fotografiram nepoznate, osim katkad za novine. Vjernik sam pa se tada malo pomolim – kaže Settanni.

Nije čak ni takvim iskusnim liscima lako postaviti jednu takvu izložbu.
– Problem je to kad se bavite fotografijom 42 godine. Izložba sa sto fotografija zapravo stane u jednu jedinu sekundu ako znamo da svaka fotka predstavlja zapravo stoti dio sekunde. To je vrlo dramatično, ali ima neponovljiv šarm zabilježenog trenutka – kaže Settanni, oduševljen toplim prijmom domaćina iz Foto kluba Split i ljepotama Dalmacije.   

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije