Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naj, naj, naj

Pet dana besplatnih predstava i gosti iz Ugande

Naj,naj,naj festival
Foto: arhiva Žar ptica
1/4
17.04.2019.
u 13:26

Naj, naj, naj festival – koji je pokrenulo i organizira ga kazalište Žar ptica – od lani je punoljetan. I kao što priliči festivalu pred čijim se devetnaestim izdanjem upravo nalazimo – sada je i društveno angažiran. Sve je počelo iz ideje tadašnje ravnateljica Marije Sekelez da djeca proljetne praznike provedu u kazalištu, uživajući u najboljim predstava Zagreba, Hrvatske, regije, Europe, a danas je to ugledni festival za koji kandidiraju kazališta cijelog svijeta.

Čak 62 prijave iz inozemstva

Selektorica festivala Željka Turčinović zaista nije imala lak zadatak jer za festival su stigle 62 prijave iz inozemstva i 25 iz Hrvatske, a ona je za pet dana festivala (od 24. do 28. travnja) izabrala devet predstava.

– Ovaj festival Zagreb je pozicionirao na karti svijeta kao mjesto svečanosti kazališta za djecu, mogućnost da mala publika vidi na jednom mjestu i u ograničenom vremenu nove predstave iz Hrvatske i svijeta, otkrije nove priče i nove tendencije postavljanja predstava koje, osim veselja i druženja, pružaju pogled na društvene, ekološke, kulturne i socijalne probleme – ističe selektorica koja je izabrane predstave objedinila pod motom “Nek nam Zemlja svima bude dom”. Kroz taj se moto prelamaju glavne teme festivala: koje je naše mjesto na planetu na kojem živimo, što činimo da taj planet očuvamo te kako prihvaćamo one koji su drugačiji od nas.

A na ovogodišnjem Naj, naj, naj festivalu, uz GK Žar ptica, kazalište domaćina, nastupit će: GKL Split, GKL Rijeka, Kazalište lutaka Zadar, Kazališna družina Pinklec, Kotar teatar i Mala scena te gosti iz inozemstva. Prvi put stižu i gosti iz Afrike.

Ekologija najvažnija tema

Iz daleke Ugande stiže kazalište Blac Anthem iz Kampale s temom o zaštiti planeta Zemlje u svojoj predstavi "Plastika". Ova je predstava posebno zanimljiva jer neverbalno, kroz glumu i ples, govori o troje prijatelja koje je jedna plastična vrećica nagnala da s njom otputuju u negostoljubivi svijet plastike, a jedino ona na festivalu se izvodi dva puta: na sceni ZKM-a, ali i na Zrinjevcu. Uz to iz Gruzije dolazi Državno kazalište za djecu i mlade Nodar Dumbadze iz Tbilisija, a iz susjedne Austrije Dschungel Wien.

Kao i uvijek, ulaz na sve festivalske predstave je – besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije