Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Performans u modi

Performer Ivan Mesek uspoređivao New York i Mediteran

ivan mesek u new yorku
ivan mesek
06.09.2011.
u 15:48

Varaždinski performer Ivan Mesek dva je mjeseca proveo kao rezidencijalni umjetnik u New Yorku. U SAD-u je izvodio performanse u podzemnoj željeznici, Kineskoj četvrti...

Dvomjesečni rezidencijalni boravak u New Yorku varaždinski performer Ivan Mesek (rođen 1971.) iskoristio je da i pred tamošnjom publikom pokaže kako čovjeka na dugom putu može obuzeti “homesick” – čežnja za domom. U New York su ga pozvale kustosice programa Art in general.

– Na prometnu brooklynsku ulicu donio sam ležaljku, udobno se smjestio odjeven samo u kupaće gaće i sunčao se. Ležao sam u mediteranskom ambijentu koji sam si stvorio, pogleda usmjerenog na fotografiju površine 2 x 5 metara koja prikazuje more ispred Dubrovnika. S kasetofona se čuo zvuk cvrčaka. Zanimao me kontrast bučnog i preizgrađenog New Yorka nasuprot mnogo ležernijem Mediteranu, pitomog krajolika s linijom horizonta u kojoj se spajaju plavo more i nebo. Reakcije publike bile su kao i svugdje drugdje – tumači nam nakon povratka kući akademski umjetnik Ivan Mesek jedan od svojih dojmljivih performansa koji je izveo i na postaji newyorške podzemne željeznice te u Kineskoj četvrti.

 – Nisam performer koji nužno traži publiku. Nekad sam sasvim sam u izvedbi. U New Yorku je isto kao i u Hrvatskoj – neki te ignoriraju, neki su nas skloni gledati kao “norčiju”, glupiranje. Performans je mnogo dobio na renomeu nakon nedavne velike izložbe Marine Abramović u newyorškoj MOMA-i. Performans je postao muzeološka činjenica, čime je izgubio nešto od provokativnosti – kaže Mesek. Kao zanimljivije umjetničke izvedbe Mesek spominje “Kultiviranje Zagreba”, kad je s Vilijem Matulom i nekoliko umjetnika u uniformi specijalnih postrojbi MUP-a čitao građanima bonton. Nenajavljeno je stajao i na balkonu varaždinske gradske vijećnice držeći transparente na kojima je pisalo, primjerice, “Gabriel Garcia Marquez nije španjolski tenisač” kojima se obraćao građanstvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije