Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandur u HNK

Pandur Tolstojevim "Ratom i mirom" HNK otvara vrata Europe

tomaž pandur i milena zupančič u hnk zagreb
anto magzan/pixell
01.06.2011.
u 15:27

Tomaž Pandur zadovoljan je produkcijskim uvjetima i glumcima zagrebačkog HNK u kojem priprema Tolstojev "Rat i mir". Dramatičar je predstave, koja će biti izvedena i u Mariboru, europskoj prijestolnici kulture, Darko Lukić.

– Budućnost je kazališta u koprodukcijama – tvrdi čuveni slovenski redatelj Tomaž Pandur koji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu već četiri tjedna priprema premijeru predstave “Rat i mir” Lava Nikolajeviča Tolstoja.

 – Imam "all star" glumačku ekipu, izvrsne produkcijske uvjete, stalne suradnike, među kojima je i Darko Lukić koji radi nešto što je skoro pa nemoguće, dramatizira epopeju koju je Tolstoj pisao sedam godina. A Lukić je pisao samo dvije – veli Pandur. On je na Tolstojevu remek-djelu zaposlio brojne hrvatske glumce i samo jednu slovensku glumicu, veliku damu slovenskog teatra i filma Milenu Zupančič. A “Ratom i mirom” će zagrebačkom HNK vjerojatno otvoriti i vrata europske kazališne scene jer je riječ o jednom od važnih projekata Maribora koji će 2012. biti europska prijestolnica kulture. Kao i za brojne druge Pandurove predstave, i za ovu se već raspituju europski kazališni direktori pa bi Zrinka Cvitešić, Milan Pleština, Goran Grgić i brojni drugi glumci mogli proglumiti i na brojnim gostovanjima. – Prvi put radim s Pandurom, a prvi put i glumim na kazališnoj sceni na hrvatskom jeziku. Kada sam glumila u jugoslavenskim filmovima, bio je to neki drugi jezik – kaže nam Milena Zupančič koja je dobila ulogu grofice Rostove.

– Dugo nisam glumila u Hrvatskoj, doduše bilo je nekoliko kazališnih gostovanja. Nekako su ovih godina popucale čak i umjetničke veze. A prije puno godina glumila sam i na Dubrovačkim ljetnim igrama u “Antigoni” – prisjeća se velika glumica koja se posebno veseli što će glumiti s Perom Kvrgićem s kojim je glumila na filmu, ali ne i na kazališnim daskama. A o Mariboru kao prijestolnici kulture govorili su i prvu ljudi projekta Suzana Žilič Fišer, Mitja Čander i Aleš Šteger hvaleći Pandura koji je istupio iz direktorske ekipe te se bavi samo režijom opere “Crne maske” i “Ratom i mirom”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije