Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skromnije 71. izdanje

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara preselit će se u staru gradsku luku

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
18.06.2020.
u 12:29

71. izdanje Dubrovačkih ljetnih igara bit će skromnije, uz fokus na domaće umjetnike. Svečanu ceremoniju otvorenja izmještenu s uobičajene lokacije režirat će Marina Pejnović.

Dubrovačke ljetne igre ipak će se održati, po 71. put, u predviđenom terminu od 10. srpnja do 25. kolovoza, no u nešto skromnijem formatu. Razlog tome su prije svega epidemiološke mjere, ali i proračun koji je za ovo izdanje Igara proračun smanjen za gotovo 70 posto. U tim okolnostima uspjeh je što će festivala uopće biti, istaknula je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović predstavljaući nam programske detalje, te dodala da je ovog ljeta važno iz Dubrovnika poslati svijetu poruke ustrajnosti i optimizma.

Proračun manji 70 posto

– S obzirom na to da smo program 71. Dubrovačkih ljetnih igara kreirali u 2019. godini te da je bio zaokružen i publici predstavljen prije pandemije izazvane koronavirusom, većinu planiranih gostovanja i sudjelovanja stranih umjetnika u glazbenom, dramskom i plesnom programu morali smo odgoditi za 2021. godinu te prilagoditi programske odrednice sudjelovanju domaćih umjetnika, kako glazbenih tako i dramskih, vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina, odnosno mladih nezaposlenih umjetnika, studenata umjetničkih akademija, samostalnih umjetnika – kazala je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Drugačije će biti i samo otvaranje Igara u petak 10. srpnja. Tradicionalno, ceremonija održavala se ispred palače Sponza i crkve sv. Vlaha, ali ove godine svečanost u režiji Marine Pejnović odvit će se u staroj gradskoj luci. Na otvaranju svirat će i Dubrovački simfonijski orkestar, a nastupit će i Jazz orkestar HRT-a, pijanist Aljoša Jurinić te dubrovački glazbenici, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i saksofonist Ivan Bonačić. Kao i svake godine, svečanost će uveličati i Festivalski dramski ansambl te Folklorni ansambl Linđo.

Ipak dva gostovanja

Unatoč svim poteškoćama i preprekama, Ljetne igre i ovog puta ponudit će nam izniman dramski program. U parku Gradac tako će se održati premijera Držićeve “Grižule” u redateljskoj interpretaciji Petre Hrašćanec i Saše Božića, nastala u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti. Božić će ove godine režirati i projekt “Mara i Kata”, inspiriran kultnom emisijom “Na posjedu kod kundurica” Radio Dubrovnika.

Legendarne Maru i Katu tumačit će Doris Šarić Kukuljica i Nataša Dangubić. Predstava o bajkama dubrovačkog kraja “Zlatno libro” Helene Petković namijenjena je najmlađima, a na Igrama će gostovati predstave zagrebačkog HNK, Teatra Ulysses te Gradskog kazališta lutaka Split.

Najavljena su ipak i dva inozemna gostovanja, plesna predstava “Zagrljaj” švedske koreografkinje Meleat Fredriksson te predstava “Intimnost” Biljane Srbljanović i Andreja Nosova iz Beograda. Međunarodno priznati dubrovački i hrvatski glazbenici predvodit će glazbeni program pa će ga tako otvoriti Aljoša Jurinić, nastupit će Trio Eusebius, kvartet Papandopulo, a Igre će ispred katedrale zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije