Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA 'KRALJA HOLLYWOODA'

Otvorena velika izložba posvećena Douglasu Fairbanksu

26.03.2009.
u 15:57

Losangeleska Akademija filmskih umjetnosti i znanosti postavila je u svom sjedištu na bulevaru Wiltshire izložbu o Douglasu Fairbanksu starijem, prvom predsjedniku te Akademije i možda i najslavnijem glumcu razdoblja nijemog filma, zvijezdi filmova poput "U znaku Zorroa", "Bagdadski lopov" i "Robin Hood".

Douglas Fairbanks (1883.-1939.) bio je ne samo zvijezda akcijskih filmova, čiji se utjecaj može vidjeti kod svakog od njegovih nasljednika od Errolla Flynna u "Robinu Hoodu" preko Harrisona Forda u "Otimačima izgubljenog kovčega" do Johnnyja Deppa u "Gusarima Kariba", već je i sa svojom drugom suprugom, također velikom filmskom zvijezdom, "ljubimicom Amerike" Mary Pickford, te Charliejem Chaplinom i D. W. Griffithom osnovao prvi neovisni filmski studio, United Artists. Fairbanks i Pickford su prvi glumci koji su ostavili svoje otiske ruku i stopala u cement ispred Graumannovog kina na Bulevaru sumraka, započinjući hollywoodsku "stazu slavnih".

I njegov sin Douglas Fairbanks mlađi (1909-2000) ostvario je zavidnu filmsku karijeru; pamti se između ostalog kao negativac Rupert od Henzaua u klasiku pustolovnog žanra "Zarobljenik dvorca Zende" iz 1937.; prvo je htio glavnu ulogu, a onda upravo na očev nagovor prihvatio glumiti Ruperta i nije pogriješio.

Na izložbi "Douglas Fairbanks: prvi kralj Hollywooda" koja će trajati do 19. travnja mogu se vidjeti Fairbanksovi kostimi iz filmova, njegovi ugovori za filmove, plakati, osobna pisma… Uz izložbu se promovira i nova netom izašla biografska knjiga "Douglas Fairbanks", čiji autor Jeffrey Vance je izjavio:

Fairbanks je bio jedna od prvih međunarodnih filmskih zvijezda, i jedna od prvih globalno slavnih osoba. Ali je bio i jedan od najkreativnijih producenata u povijesti američkog filma i jedan od najvećih inovatora. On je prvi koristio mnoge stvari u snimanju filmova koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Zbilja je dao legitimitet filmovima.

(m.f)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije