Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANICE SPOMENARA

Otkrivena tajna ljubav F. Galovića i Siščanke Ljubice Pirc

galović
Nikola Čutuk
21.10.2009.
u 13:29

Romantične stihove francuskog pjesnika Alfreda de Musseta upisao je “jedne ljetne večeri 1914.” hrvatski pjesnik, dramatičar i pripovjedač Fran Galović u spomenar Siščanke Ljubice Pirc.

“Un souvenir heureux est peut-être sur terre plus vrai que le bonheur...” - te romantične stihove francuskog pjesnika Alfreda de Musseta upisao je “jedne ljetne večeri 1914.” hrvatski pjesnik, dramatičar i pripovjedač Fran Galović u spomenar Siščanke Ljubice Pirc. Spomenar je otkrio i u redakciju donio njezin nećak Nikica Pirc, koji tvrdi da je njegova teta imala nešto više od prijateljstva s Galovićem.

- Dok je Fran Galović služio vojni rok u vojarni, na obali Kupe u Sisku upoznao je moju tetu i očijukao s njom unatoč tome što je tada bio oženjen. Bila je to kratka veza kojoj je trag samo ovaj zapis u tetinu spomenaru.

Nedugo nakon toga Fran Galović se vratio kući, no odmah je bio mobiliziran jer je počeo Prvi svjetski rat, a ubrzo nakon toga poginuo je na bojištu u Srbiji - kaže Nikica Pirc, koji nas upozorava na to da je ovih nekoliko stihova u spomenaru Ljubice Pirc možda i zadnji pisani trag ovoga poznatog hrvatskog pisca.

Naime, u potpisu je Fran Galović stihove datirao “jedne ljetne večeri 1914.”, a smrt ga je zatekla kod mjesta Radenkovići u Srbiji 26. listopada iste te godine. Ljubica Pirc bila je mlađa pet godina od Frana Galovića, koji je rođen 1887. godine, i umrla je 1970. godine.

S njom je otišla i tajna o istini njezina odnosa s Franom Galovićem koji joj je posvetio stihove jednog od najromantičnijih pjesnika 19. stoljeća. U spomenaru Ljubice Pirc nalaze se posvete mnogobrojnih Siščana i Siščanki iz prvih desetljeća 20. stoljeća, no ime Frana Galovića najpoznatije je od svih njih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije