Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGAČAK 16 CM

Arheološka senzacija: Pronašli prvi drveni rimski dildo iz 2. stoljeća, otkrili kako izgleda

Newcastle University/Screenshot
22.02.2023.
u 10:40

Predmet je pronađen na nalazištu Vindolanda u Velikoj Britaniji, a dugo se mislilo da je riječ o alatu za šivanje. Antičke seks-igračke spominju se i u poeziji, ali dosad nisu pronađeni materijalni dokazi

Zahvaljujući anaerobnim uvjetima na rimskom nalazištu Vindolanda, nedaleko od Hadrijanova zida na sjeveru Velike Britanije, pronađen je niz dobro očuvanih predmeta izrađenih od organskih materijala, a koji bi inače nepovratno nestali.

Među njima bili su predmeti poput para kožnih boksačkih rukavica te niza drvenih alata, a jedan od njih, navodno drveni alat za štopanje odjeće, pronađen je 1992. i upisan u katalog pod tom, nevinom namjenom. Godinama kasnije za oko je zapeo profesoru arheologije Robu Sandsu sa Sveučilišta u Dublinu, koji je jednostavno zaključio: "Pa to je penis".

Nije to bilo neobično, jer falus je starim Rimljanima predstavljao neobično važan oblik. Velik je broj svakodnevnih predmeta bio ukrašen falusima, često su ih prikazivali na mozaicima, reljefima i freskama, keramičkom posuđu... Privjeske u obliku falusa nosili su oko vrata kao talisman koji ih je štitio od zla, a protrljati skulpturu falusa, koje su se obično nalazile pokraj vrata, značilo je prizvati sreću.

Drveni penis iz Vindolande, pretpostavlja se, datira iz kasnog 2. stoljeća, a izrađen je od jasena, drva vrlo uobičajenog na britanskom otočju. Dugačak je 16 centimetara, na najdebljem dijelu obujma je 4,6 centimetara, a smanjuje se prema vrhu predmeta, na kojem se nalaze vješto izrezbarene oznake zbog kojih je i očigledno da je riječ o penisu. Iako je moguće da je mogao biti, primjerice, dio skulpture koji se odlomio ili nešto poput tučka za začine, tvrde britanski arheolozi Rob Sands i Rob Collins u znanstvenom radu objavljenom u ponedjeljak, taj drveni falus mogao je imati jednu sasvim drukčiju svrhu. Smatraju, naime, da je možda riječ o seks-igrački.

Sands i Collins nisu mogli sa sigurnošću potvrditi da je riječ o predmetu korištenom u erotske svrhe, jer jednostavno ga nemaju s čime usporediti. Drvo, kao organski materijal, tolike se godine može očuvati samo u specifičnim uvjetima poput onih u Vindolandi i seksualne igračke iz rimskog doba izrađene od drugih materijala poput bjelokosti ili metala, još nisu pronađene.

- Takva se pomagala ponekad nisu upotrebljavala samo zbog užitka već su se mogla koristiti i za razne oblike mučenja, tako da sam vrlo oprezan kada koristim termin 'seks-igračka'. No, ako se ovaj predmet zaista koristio kao dildo, to je prvi takav objekt iz rimskog doba koji su arheolozi do sada pronašli. Iz grčke i rimske poezije i umjetnosti poznato nam je da je njihova uporaba bila raširena, ali do sada nismo imali materijalnih dokaza za to - pojasnio je Collins.

Pa iako je drveni penis iz Vindolande možda prvi rimski dildo dosad pronađen, nipošto nije jedino poznato nam prastaro seksualno pomagalo. Najstarijom seks-igračkom smatra se tako jedan poprilično uglačani kamen iz njemačke špilje Hohle Fels, star nevjerojatnih 28.000 godina, a u nekim su 2000 godina starim kineskim grobnicama pronađeni brojni falusi izrađeni od žada i bronce. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije