Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Orkestar slavne tradicije i veliki Bělohlávek opet stižu u Zagreb

Belohlavek
26.02.2016.
u 11:40

Uz Češku filharmoniju koja pod ravnanjem svog šefa-dirigenta svira Dvoraka, nastupit će i Kirill Gerstein u Prvom klavirskom koncertu Čajkovskog

Prije dvije godine, u sezoni u kojoj je najvažnija hrvatska koncertna dvorana slavila 40. rođendan, jedan od dragulja ciklusa Lisinski subotom bio je nastup Češke filharmonije pod ravnanjem maestra Jiřija Bělohláveka.

S njima je tada nastupio i ruski pijanist Nikolaj Luganski, a na programu su bili sami hitovi klasične glazbe, što češki, što ruski. Publika je napunila dvoranu do posljednjeg mjesta i bila oduševljena na onaj način koji organizatorima šalje jasnu poruku: dovedite nam ih opet.

Uprava Lisinskog imala je uho i za sjajno muziciranje prvog češkog orkestra i za želje svoje vjerne publike: orkestar Češke filharmonije ponovo nastupa u Zagrebu ove subote, 27. veljače.

Češka filharmonija jedna je od najvažnijih kulturnih institucija svoje zemlje. Orkestar velike i slavne tradicije, u kojoj su čak i praizvedbe Mahlerovih simfonija pod ravnanjem samog skladatelja, diči se plemenitošću zvuka svih svojih dionica.

Za posljednje američke turneje New York Times je pisao: tako zvuči Istočna Europa, u svom najboljem izdanju. Da biste u redovima glazbenika Češke filharmonije izbrojili strance dovoljni su vam prsti jedne ruke. Nije to znak zatvorenosti i diskriminatorne politike zapošljavanja, objašnjavaju članovi orkestra, nego ogromne konkurencije i kvalitete samih čeških glazbenika koji dolaze s deset konzervatorija koliko ih ima ta zemlja.

U tu se priču uklapa i maestro Jiři Bělohlávek, danas prvo češko ime u svijetu velikih dirigenata. Kada su se glazbenici orkestra 1991. u potrazi za šefom-dirigentom okrenuli prema zapadu i izabrali njemačkog maestra Gerda Albrechta, Bělohlávek je s njima prekinuo svaku suradnju i nastavio raditi s konkurentskom Praškom filharmonijom, a potom napravio veliku svjetsku karijeru s bazom u Velikoj Britaniji.

Pod vlastitim uvjetima, među kojima je bilo i povećanje plaća glazbenicima, vratio se u Češku filharmoniju 2012. i za kratko vrijeme vratio orkestar na stare staze svjetske slave. Tako će na ovoj turneji koja ih ponovo dovodi u Zagreb, orkestar Češke filharmonije nastupiti i u bečkom Konzerthausu. U međuvremenu je maestro Bělohlávek s Češkom filharmonijom završio veliki diskografski projekt Dvořák, vrativši orkestru auru najautentičnijih i najkompetentnijih tumača simfonijske glazbe najvećeg češkog skladatelja.

Iz tog opusa ovaj put ćemo u Lisinskom čuti jedno od rjeđe izvođenih majstorovih djela, Šestu simfoniju u D-duru, op. 60., kao i Dvořákovu koncertnu uvertiru Otello. A s obzirom na poviješću opterećene češko-ruske odnose, znakovito je da i ovaj put, osim Dvořáka, češki glazbenici ponovo donose dragulj ruske glazbene literature, Klavirski koncert u b-molu Čajkovskog u kojem će solist biti američko-židovsko-ruski pijanist, pobjednik Rubinsteina, Kirill Gerstein. 
Kulturni Česi znaju da je glazba iznad svih granica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije