Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečanost

Oliver Frljić je dobitnik i gubitnik Nagrada hrvatskog glumišta

Oliver Frljić
Foto: Pixsell
1/11
24.11.2011.
u 23:35

Od sedam nominacija Frljićevoj predstavi "Mrzim istinu" na kraju pripale dvije nagrade

Redatelj Oliver Frljić i dobitnik je i gubitnik 19. dodjele nagrada hrvatskog glumišta. Iako je za predstavu "Mrzim istinu" ITD-a imao čak sedam nominacija, ta je predstava osvojila tek dvije nagrade. Doduše, proglašena je najboljom dramskom predstavom, a glumac Filip Križan nagrađen je u kategoriji mlađeg glumca. Najboljim redateljem proglašen je Dražen Ferenčina za "Michelangela Buonarottija" Kazališta lutaka Zagreb. Najbolja glumica je Jelena Miholjević za dubrovačku Katu Kapuralicu, a glumac Goran Grgić za Grgu u Radakovićevim "Amaterima" kazališta KNAPP. Ista je predstava omogućila i nagradu za sporednu ulogu Petri Dugandžić koja je pozvala publiku u HNK na pljesak preminulom redatelju te predstave Pjeru Večeku i protestirala protiv zatvaranja KNAPP-a. Nagradu za sporednu mušku ulogu zasluženo je osvojio Dražen Čuček za Svećenika u "Kralju Edipu". Najbolja mlada glumica je Tara Rosandić za ulogu Lene u histrionskoj predstavi "Tko je srušio berlinski zid".

U operi je trijumfirao "Parsifal" zagrebačkog HNK-a koji je najbolja operna predstava, a za njegovo dirigiranje je nagrađen Nikša Bareza. Siniša Hapač je najbolji operni pjevač za Mazepu, a Vedrana Šimić najbolja pjevačica za Adrianu Lecouvreur riječkog HNK-a. Od mladih opernih umjetnika nagrađeni je Lana Kos kao riječka Lucija di Lammermoore. U baletu je trijumfirala Komedijina "Breza" Veseljka Barešića koja je nagradu priskrbila koreografu Dinku Bogdaniću, mladoj balerini Dariji Brdovnik-Bukvić te plesaču Azamatu Nabiullinu koji je nagrađen i za uloge u Splitu i Zagrebu. Najbolja baletna predstava je bijenalski "Air" Krešimira Seletkovića i zagrebačkog HNK-a, a najbolja balerina Pavla Mikolavčić za uloge u "Paquiti" i "Airu". Najbolji scenografi su Mojmir Mihatov i Darko Petković u drami "M. Buonarotti", a kostimografkinja Marita Ćopo za Gavellinog "Tartuffea". Dramski program hrvatskog radija dobio je nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, za najbolju režiju TV drame nagrađen je Dario Pleić za "Mamuticu", dok su Jelena Kovačić i Ankica Tomić nagrađene za dramski tekst "Ovo bi mogla biti moja ulica" ZeKaeMa. Najbolja predstava za djecu i mladež je "Veli Jože" zagrebačke Trešnje, u kojoj je Jerko Marčić osvoji i nagradu za ulogu Velog Jože. Najbolja glumica u dječjim predstavama je Jadranka Đokić u predstavi "Ovo bi mogla biti moja ulica". Većina nagrada ove je godine otišla u zagrebačka kazališta i u kategoriji drame, opere i baleta.

Detaljnije o dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije