Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Držić u ZKM-u

Odrastanje, siromaštvo, ali i pedofilija teme su novih drama hrvatskih autora

Marko Lukunic/PIXSELL
30.11.2022.
u 11:33

U formi malog festivala koncertnih čitanja predstavit će se aktualni laureati nagrade Marin Držić, Nikolina Raaj, Monika Herceg i Tomislav Zajec

Marin Držić ponovno stiže u Zagrebačko kazalište mladih. Riječ je o scenskom čitanju novih, nagrađenih drama hrvatskih autora, koje će se održati 12., 13. i 14 prosinca, uz slobodan ulaz za publiku. Sve tri drame dramaturški je obradio Filip Rutić, režira Dražen Krešić, a u čitanju sudjeluju glumci ZKM-a.

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić najvažnija je hrvatska nagrada za neobjavljeni suvremeni dramski tekst, koju Ministarstvo kulture dodjeljuje od 1991. No nagrađene drame teško dolaze do praizvedbe. Kako bi dodatno potaknuo redatelje, ali i ravnatelje kazališta da obrate pozornost na nove tekstove, ZKM u formi malog festivala koncertnih čitanja predstavlja aktualne laureate.

Najnovije nagrađene drame izabralo je i nagradilo stručno povjerenstvo u sastavu Jasen Boko, Doris Šarić-Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović, a to su drame “Kamo se ide kad se odlazi” Nikoline Rafaj, koja je osvojila prvu nagradu, te dvije drame koje su podijelile drugo mjesto: “Mama, smijemo li danas umrijeti” Monike Herceg i “Nestajanje” Tomislava Zajeca. Sve tri otvaraju važne društvene teme današnjeg trenutaka – konačno odrastanje i pronalaženje svog “mjesta u svijetu”, rat i siromaštvo te zločin pedofilije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije