Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje - Slavko Domitrović

Odlazak čovjeka koji je komadu drveta znao udahnuti dušu violine

14.11.2011., Sisak - Profesor Slavko Domitrovic bavi se izradom gudackih instrumenata i medju najboljima je u Hrvatskoj. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Nikola Ćutuk/PIXSELL
13.02.2015.
u 15:20

Slovio je za najboljeg majstora u regiji. Iza njega je ostalo 250 instrumenata koji se nalaze u Austriji, SAD-u, Njemačkoj, Španjolskoj...

Dobrom je graditelju potrebno dobro uho i osjećaj, a ja već po komadu drveta prepoznajem kvalitetu budućeg instrumenta. Sve radim ručno jer stroj nema dušu, a dušu treba podariti i instrumentu – govorio je tako Slavko Domitrović, najpoznatiji i najbolji graditelj violina i gudačkih instrumenata u Hrvatskoj i široj regiji, a koji je preminuo u Sisku u noći sa srijede na četvrtak, u 78. godini. Slavko Domitrović rodio se 1937. godine u Petrovcu, nedaleko od Siska.

Violinu je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tijekom studiranja je posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje: Ivana Husa, Franju Šnajdera i Rudolfa Slokovića. Splet sretnih životnih okolnosti Domitrovića je odveo u majstorsku školu u Freiburgu, gdje se u radionici majstora Hansa Schickera bavio restauracijom i popravkom instrumenata starih majstora poput Amatija, Stradivarija, Guarnerija i Steinera. Stekavši neprocjenjivo iskustvo, Domitrović se vratio u Zagreb i 1983. otvorio Radionicu za gradnju i restauraciju glazbala.

Njegove violine i drugi gudački instrumenti ubrzo su izazvali zanimanje glazbenika. Posljednjih desetak godina majstor Domitrović stvarao je nove instrumente u rodnom gradu, u kući na obali rijeke Kupe, a za gradnju jedne violine potrošio bi oko 150 sati rada. Razvio je i posebnu tehniku izrade koja je pokazivala izvrsne rezultate na akustici instrumenta, kojoj je posvećivao mnogo pozornosti. Njegova djela hvalili su mnogi glazbenici, posebno gudači Zagrebačkog kvarteta, a instrumente je 1997. izlagao i u muzeju za umjetnost i obrt.

Nedostajat će i njegovo neprocjenjivo iskustvo u restauraciji glazbala. Iza majstora Domitrovića ostalo je oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata koji su našli dom širom svijeta: u Beču, Njemačkoj, Španjolskoj, SAD-u itd. Na njima danas sviraju i studenti i virtuozi, a za koje stoljeće možda Domitrovića budu zvali Stradivarijem 20. i 21. stoljeća.

>> Majstorske violine stižu sa sisačkog Pogorelca

Komentara 2

BE
BerislavAntonBosnjak
04:44 20.02.2015.

Vrlo lijepi članak koji sam s uživanjem pročitao. Posebno me veseli da članovi Zagrebačkog kvarteta sviraju na instrumentima koje je g. Domitrović kreirao.

BO
boreabo
00:44 14.02.2015.

Gradnja instrumenata je u RH postao raritet ...tu i tamo se još štogod nađe među gitarama ...šteta , kraj toliko kvalitetnog drva i povijesnog iskustva ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije