Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik

Oda ženama Mediterana – okrutnoj bajci života

'ljepirice'
Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
1/3
05.08.2011.
u 22:00

Šest gospoja u crnom oslikavaju trenutke čemerne svakodnevice od nevinosti do smrti

Maleni, klaustrofobičan i mračan sobičak u Lazaretima, koji publika ispuni doslovno do zadnjeg mjesta, mjesto je gdje dubrovački Studentski teatar Lero izvodi predstavu "Ljepirice" autora i redatelja Davora Mojaša, predstavu koju su premijerno izveli u lipnju ove godine, a koja je uvrštena u program ovoljetnih Igara.

Svevremenska priča

Prostor je to u skladu s pričom. Testovi starih dubrovačkih autora (dominiraju dijelovi iz "Tužne Jele") pričaju o teškom, često tragičnom, životu žena u Dubrovniku, ali i na Mediteranu. Djevojke čija mladost prođe u trenu postaju gospoje umotane u crno od glave do pete, a ono malo ljubavi u njihovim životima satre čemer svakodnevice.

Na tragu ekspresionizma, s odličnih šest žena na malenoj sceni, gdje svjetlost svijeća nadvladava onu kazališnih reflektora, u kostimima Dubravke Lošić, predstava priča svevremensku okrutnu bajku koja nema sretan kraj. Osnovni dio scenografije i rekvizita su – smotuljci zavjesa. Oni su ovdje da simboliziraju dom, njegovu izgradnju i očuvanje. Ali oni, korišteni i kao nadogradnja crnim kostimima, govore o životu razvučenom od nevinosti do smrti.

"Poletjele bijele vile"

Autor i izvođači su predstavu posvetili nedavno preminulom, legendarnom lerovcu Predragu Vušoviću i u nju je uklopljen i njegov monolog iz "Ekvinocija" Ive Vojnovića. Unatoč Pređinu glasu, koji će u njegovu gradu uvijek buditi tužna sjećanja na velikog umjetnika, najpotresniji dio predstave je tonski zapis pjesme "Poletjele bijele vile".

Ta je pjesma, do sada korištena i u radiodrami "Tužna Jele", snimljena davne 1977. godine, a izvodi je Pasko Burine Beba.

Posveta je lijepim Dubrovkinjama i stoga je ovo, uz premijerno izvedenu "Kapu Kapuralicu", još jedan (doduše komorni) hommage Igara gradu koji ih je ovog ljeta ugostio 62. put.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije