Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bore gradova

Oda generaciji koja je svjedočila povijesti


Francuski ulični umjetnik i fotograf JR i njegova ekipa uredili su 15 fasada diljem Berlina,
pixsell
05.05.2013.
u 11:46

“Bore na licima gradova” serija je izložbi koje posljednjih pet godina stvara francuski ulični umjetnik i fotograf JR, a posljednja je ona u Berlinu gdje je sa svojom ekipom uredio 15 fasada industrijskih zgrada

“Bore na licima gradova” serija je izložbi koje posljednjih pet godina stvara francuski ulični umjetnik i fotograf JR. Posljednja je ona iz travnja u Berlinu gdje je sa svojom ekipom uredio 15 fasada industrijskih zgrada. Riječ je o litografijama starijih Berlinčana čije iskustvo autoru znači mnogo.

– To je pogled moje generacije prema starijima, prema ljudima koji su proživjeli, svjedočili događajima o kojima smo kasnije svi mi učili u školi. Možda ih za 10-15 godina neće biti – kaže JR.

Projekt je zaživio prije pet godina i održao se u španjolskoj Cartageni, Šangaju, u Havani na Kubi, Los Angelesu. Specifično je da su na fasadama uvijek stanovnici onih gradova koje uljepšava. Važno je da je uvijek riječ o gradovima snažne prošlosti, objašnjava JR koji je Berlinčane isprva fotografirao, a zatim pomno razmišljao na koje će ih lokacije smjestiti. Jedna od portretiranih je i Turkinja kojoj nije bilo stalo na kojoj će fasadi završiti. – Rekao sam joj da izabere mjesto pa, iako joj je bilo svejedno, navodila je isključivo ulice koje su dio istočnog Berlina – govori JR koji to smatra simptomatičnim. Njezino lice puno bora završilo je na fasadi industrijske zgrade pokraj Postbanhofa u Friedrichshainu, koja gleda na zapadni dio Berlina s druge strane rijeke Spree. Idući grad u koji se JR i ekipa sele jest Pariz koji postaje novo izložbeno mjesto uličnih umjetnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije