Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz koncerata

Od Hindemitha do Čajkovskog, ovo je tjedan Monike Leskovar!

\'monikaleskovar_nnn_kul_1605\'
Miro Martinić/CANTUS
16.05.2012.
u 15:12

Nakon Ljubljane, Zagreba i Beograda, Zagrebačka filharmonija i Monika Leskovar nastupaju i u Đakovu

U ponedjeljak navečer publika se s klasičarskog Porina u velikoj dvorani spustila na posljednji ovosezonski koncert Cantus ansambla u maloj dvorani Lisinskog. Na sreću, publiku su pratile i kamere HTV-a koje su zabilježila još jedan sjajan nastup Monike Leskovar. Ona je s odlično pripremljenim Cantusom pod vodstvom Ivana Josipa Skendera majstorski i s pravim umjetničkim zanosom odsvirala Treću komornu muziku (3. Kammermusik) Paula Hindemitha za obligatni violončelo i deset solističkih instrumenata.

Koncert pod naslovom \"Posvećenje proljeća\" imao je još jednu sjajnu solisticu, mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović u narodski vrckavu vokalnom ciklusu \"Pribaoutki\" Igora Stravinskog. Osim Papandopulova Scherza i Milhaudova Komornog koncerta Cantus je večer završio odličnom, štoviše od lanjske samoborske praizvedbe još boljom reprizom posljednje skladbe Berislava Šipuša. Riječ je o skladbi \"...un viaggio verso le luci di Amaraath, la stella del ritorno...\" koja je skladana za Cantus ansambl i izvrsne pijanistice Vlatku Peko i Kaju Farzsky te udaraljkašice Anitu Primorac i Kaju Farszky, članice Kvarteta Klang. Skladatelju i aktualnom doministra kulture Šipušu, čiju je skladbu kao i čitav koncert došlo čuti jako izaslanstvo Ministarstva kulture na čelu s ministricom, s pozornice je na kraju večeri upućena i urnebesna avangardna verzija teme \"Happy birthday\".

A Monika Leskovar već danas svira Rokoko varijacije Čajkovskog uz Zagrebačku filharmoniju i maestra Dmitrija Kitajenka u Ljubljani, u gostima kod Slovenske filharmonije, potom u petak Zagrebu u Lisinskom, te u subotu u Beogradu, na Kolarcu, u gostima kod Beogradske filharmonije, sve u okviru regionalnog filharmonijskog ciklusa \"Točka, tačka, pika\". Na povrtaku iz Beograda orkestar Zagrebačke filharmonije i Monika Leskovar održat će u nedjelju i koncert u đakovačkoj katedrali, gdje će dirigirati Saša Britvić. Osim Čajkovskog, na programu koncerata je i Ravelov \"La valse\" te Mendelssohnova Četvrta simfonija - Talijanska.

Komentara 1

DI
dinosaurxx
10:17 18.05.2012.

Bravo za Moniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije