Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lado u Budimpešti

Novo lice Ladove baštine

27.10.2016.
u 12:19

Anasmbl Lado nastupio u Mupi u Budimpešti

Ansambl Lado novu je sezonu započeo na veličanstvenom mjestu i s veličanstvenim povodom. U kazališnoj dvorani raskošne kulturne palače Müpa na obali Dunava, u vrijeme kada Mađarska obilježava šezdeset godina od ustanka protiv sovjetske diktature i s programom koji je posvećen desetoj obljetnici smrti legendarnog dr. Ivana Ivančana. Iako njegove koreografije nikada nisu nestale s Ladova repertoara, novi umjetnički voditelj Lada Andrija Ivančan za ciklus jesenjih Ladovih koncerata odabrao je čak deset koreografija dr. Ivančana, a među njima i tri premijere. Lado s novom solističkom podjelom i obnovljenim, zahtjevnim programom uskoro će moći pogledati i publika u Hrvatskoj, a budimpeštanska publika u kojoj su bili brojni uglednici, pa i znameniti bivši mađarski ministar vanjskih poslova Géza Jeszenszky, pozdravila ga je s odobravanjem.

Koncert je bio spretno isprepleten i s dokumentarnim filmom u kojem dr. Ivančan slikovito govori o nastanku čuvene koreografije “Podravski svati”, ali i o krajnje zanimljivoj koreografiji “Na Baniji bubanj bije” koju Lado dugo nije imao na repertoaru, a u kojoj se pjevanjem i plesom te instrumentima majstorski ocrtava višenacionalni međususjedski život na Baniji, ali i potreba da se mladi iz srpskih i hrvatskih sela upoznaju i druže. Publika je posebno dobro, kao i uvijek, primila orkestar Lada, koji je odsvirao “Šokački sastanak” Bože Potočnika, a lijepo je zazvučala i pjesma “Mutna Drava”, koju je na stihove slikara Ivana Večenaja uglazbio Marijan Makar (glavni glazbeni suradnik dr. Ivančana), a s kojom je otpočeo onaj najemotivniji, podravski blok Ladova memorijalnog koncerta koji je metaforički spojio Dravu i Dunav.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije