Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret hrvatskih pjevačkih zborova

Novigrad Cittanova okupio 600 pjevača

Zbor J. Š. Slavenski, Čakovec
Hrvoje Felbar
19.10.2009.
u 21:51

Po kvaliteti izvedenih programa "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca, "Kalnik“ iz Križevaca, "Mir“ iz Belišća i "Vox Animae“ iz Splita najpozvaniji su da predstavljaju izvrsnost hrvatskog zborskog pjevanja.

Novigrad je šesti puta bio uspješni domaćin središnje nacionalne manifestacije amaterskog zborskog pjevanja, 42. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova. Velika dvorana Gradske knjižnice Novigrad ugostila je 17. i 18. listopada 13 najboljih hrvatskih pjevačkih zborova izabranih na županijskim smotrama i samostalnim koncertima. Na 42. Susretu nastupili su zborovi iz Belišća, Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Križevaca, Petrinje, Rijeke, Splita, Tuhelja, Varaždina, Virovitice te Zagreba koji su ukupno okupili oko 600 pjevača. Ove su godine kao posebni gosti izvan konkurencije nastupila tri pjevačka zbora, Ženski pjevački zbor „Novigrad – Cittanova“, „Cittanova Vocalensemble“ te Primorski akademski zbor „Vinko Vodopivec“ iz Slovenije.  

Počasni član HDS-a, gosp. Željko Brkanović dodijelio je nagradu HDS-a, akademski rad Ljerke Njerš, za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja Hrvatskom pjevačkom društvu „Kalnik“ iz Križevaca za izvedbu skladbe „Pesma z drugoga brega“ autora teksta Frana Galovića i autora glazbe Emila Cosseta, a pod umjetničkim vodstvom dirigentice Branke Špoljar i solističkim nastupom Ane Majdak.  


Stručno povjerenstvo (Josip Jerković, Đeni Dekleva Radaković i Primož Malavašič) zaključilo je kako su po kvaliteti izvedenih programa Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca, a potom kao ravnopravni Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ Križevci i Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“ Belišće te kao treći Mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Vox Animae“, najpozvaniji da predstavljaju izvrsnost hrvatskog zboraštva na inozemnim natjecanjima ili susretima.

Hrvatski sabor kulture dodijelio je maestru Josipu Jerkoviću, najveće priznanje HSK za 50 godišnji rad, Povelju za izuzetna dostignuća na području kulturno umjetničkog amaterizma i obogaćivanje hrvatske kulture i Zahvalnicu, akademski rad Roberta Wrane, za dugogodišnju suradnju s HSK-om na unapređivanju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.


Za 40 godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture dodijeljena je Zlatna diploma HSK dirigentici Aleksandri Matić, dugogodišnjoj voditeljici Pjevačkog zbora Kulturno umjetničke udruge "Jeka Primorja" iz Rijeke.

Uspješnu organizaciju Susreta potpisuju Hrvatski sabor kulture uz suorganizaciju Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP-a i Lagune Novigrad d.d., a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske te supokroviteljstvo Istarske županije, Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije