Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinale

Novi trijumfi rumunjskog filma i oskarovca Danisa Tanovića

berlinale nijaz
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
17.02.2013.
u 18:35

Zlatnog medvjeda dobio je "Položaj djeteta" Calina Petera Netzera, a najviše nagrada Tanović

Nova rumunjska kinematografija osvojila je još jedan vrh: film “Položaj djeteta” (Pozitia copilului) Calina Petera Netzera nagrađen je Zlatnim medvjedom na festivalu u Berlinu. Rumunjski film već godinama pokazuje izrazitu vitalnost, a Netzer je novi junak nakon Cristiana Mungiua, Corneliua Porumboiua i drugih filmaša koji pronose glas rumunjske kinematografije svojim stilski sirovim dramskim pričama prožetim apsurdističkim humorom.

“Položaj djeteta” u smislu naturalizma nije izuzetak, a priča govori o dobrostojećoj majci koja koristi svoj položaj i poznanstva da bi spasila sina od zatvora. Satirični pogled na korupciju u Rumunjskoj treći je Netzerov film.
Dobar glas na Berlinaleu potvrdio je i bosanski redatelj Danis Tanović (“Ničija zemlja”) čiji je najnoviji film “Epizoda u životu berača željeza” osvojio dvije vrlo važne nagrade: Srebrnog medvjeda – Grand prix žirija za najbolji film te Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca. Potonja je otišla u ruke naturščika Nazifa Mujića kojemu je ovo glamurozni kraj (ili neki novi početak) vrlo tužne istinite priče kojoj je bio protagonistom i u stvarnom životu.
“Epizoda u životu berača željeza” nastala je nakon što je oskarovac Tanović pročitao u novinama tužnu priču o Senadi Alimanović, Romkinji iz Tuzle, koja je deset dana u utrobi nosila mrtvo dijete jer nije imala zdravstveno osiguranje ni novac da bi se podvrgnula liječničkoj intervenciji.
Napokon su je dobrohotni liječnici iz bolnice u Doboju primili na tuđu zdravstvenu iskaznicu i spasili joj život, navodno dva sata prije nego što je ishod i za nju mogao biti smrtonosan. Pročitavši tu vijest, Tanović nije mogao vjerovati u njezinu istinitost i krenuo je istražiti slučaj koji se pokazao vjerodostojnim. Tako je u druženju sa Senadom i njezinim mužem, “beračem željeza” Nazifom Mujićem, nastala ideja za film u kojem je bračni par glumio sebe i za obavljen posao, ali i proživljavanje teške životne drame dobio velike ovacije u Berlinu.
Nakon raskošnijih (stranih) produkcija Tanović se ovim filmom vratio stilu socijalnih dokumentaraca koje je radio prije nego što je “Ničijom zemljom” postao veliki filmski igrač.

Primajući nagradu, Tanović je izjavio da očito i iz ljutnje može izaći nešto dobro, dok je Nazif Mujić s velikim osmijehom rekao da i dalje skuplja staro željezo. Tanovićev film dobio je i Ekumensku nagradu, što ga je učinilo najtrofejnijim naslovom Berlinalea. Ostali su dobitnici David Gordon Green – najbolja režija za film “Prince Avalanche”, Paulina Garcia – najbolja glumica u filmu “Gloria” Sebastiana Lelioa, Iranac Jafar Panahi – najbolji scenarij za film “Pardé”, a za izniman umjetnički doprinos nagrađen je kazahstanski snimatelj Aziz Žambakijev za rad na filmu “Uroki Garmonii”. Kanadski film “Vic+Flo ont vu un ours” Denisa Côtéa dobio je nagradu Alfred Bauer za otvaranje novih perspektiva.

Komentara 1

SE
sestrićna
20:26 17.02.2013.

očito je da naši redatelji i glumci nisu na nivou kad ne uspjevaju nikad dobiti veće priznanje za film..problem je u akademiji koju očito svi prođu..a krajnji domet im je hrt i sapunice--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije