Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komična opera

Nova opera u Maloj sceni – «Amelija ide na ples»!

Amelija ide na ples
Foto: PR FOTO
02.12.2015.
u 11:06

Nakon velikih uspjeha koje smo postigli glazbeno-scenskim projektima «Figarov pir», «Tajni brak» i «Momci na brod», nastalima u suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu, Mala scena predstavlja novi operni naslov!

«Amelija ide na ples» Gian Carla Menottija, svoju će premijeru imati 15. prosinca u 19:30 sati u kazalištu Mala scena. Predstavu režira mlada redateljica Frana Marija Vranković, a osim Muzičke akademije, partner Male scene u ovom projektu je i Scena Gorica iz Velike Gorice, gdje će se prva izvedba održati u dvorani Galežnica 18. prosinca u 20 sati.

Ova komična opera, koja traje 50 minuta, izvest će se na talijanskom uz titlove na hrvatskom jeziku (prijevod Marijane Radičević). U predstavi sudjeluje devet mladih umjetnika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu, a izvedbom dirigira i pjevače prati na klaviru Ante Sladoljev.

Scenografkinja je Marta Crnobnja, kostimografkinja Anamarija Srhoj Filipović, oblikovateljica svjetla Željka Fabijanić Šaravanja, likovo oblikovanje napravile su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, fotografkinja je Ana Šesto, a producentica Vitomira Lončar.

U predstavi nastupaju: Marijana Radičević, Aleksandra Bilanović, Paulina Đapo, Luka Ivoš, Tomislav Tukša, Toni Nežić, Maja Mužar, Klara Pelin, Buga Marija Šimić, Ena Lešić, Luka Šindija, Ivan Starčević, Matej Predojević Petrić te Tomislav Fratrić.

«Amelija ide na ples» (Amelia al ballo) komična je opera u jednom činu te prvo djelo koje je Menotti skladao kao formalno obrazovani skladatelj. Opera je praizvedena 1. travnja 1937. na Muzičkoj akademiji u Philadelphiji. Premda je Menotti libreto izvorno napisao na talijanskom, opera je praizvedena na engleskom jeziku. Njezin je uspjeh ponukao radijsku kuću NBC da od Menottija naruči operu za eter, „Stara služavka i lopov“, a njujorški ju je Metropolitan izveo niti godinu dana nakon praizvedbe. Živi, ariozni recitativi te nekoliko arija lako se pamte zbog ugodne i svježe melodike.

Ovu, petu po redu premijeru Male scene u 2015. godini, financijski su poduprijeli Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova, a izvedbe tijekom prosinca u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu sufinancira i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Foto: PR FOTO

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije