Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nobel Transtromeru

Nobelova nagrada za književnost pjesniku Transtromeru

Tomas Transtromer
Arhiva VL
06.10.2011.
u 12:52

Švedska je akademija u 13 sati objavila da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost švedski pjesnik Thomas Transtromer. Nagrada iznosi 1,1 milijuna eura, a dodjela je u prosincu.

Švedska akademija točno u 13 sati objavila je da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dobio švedski pjesnik Thomas Transtromer. Književnik rođen 1931. godine i lani je bio među favoritima za Nobelovu nagradu. Ove je godine trebao biti gost Goranova proljeća, a prije nekoliko godina dobio je europsku književnu nagradu Književne općine Vršac, koju je lani dobila Vesna Parun. Transtromer je i prevoditelj. Rođen je u Stockholmu gdje je studirao psihologiju, književnost i povijest religije. Kao cijenjeni psiholog radio je s maloljetnim delinkventima, invalidima, zatvorenicima... sve do 1990. godine kada je preživio teški moždani udar. Književnošću se bavi od 1954. godine, iznimno je čitan u Švedskoj, a pjesme su mu prevođene na šezdesetak jezika. Gotovo cijeli opus preveden mu je na engleski jezik. Transtromer je osmi Šveđanin koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost što Švedsku uvrštava u gornji dom svjetske književnosti.

Malu zavrzlamu na internetu izveli su šaljivci koji su na lažnoj stranici Nobelova odbora objavili da je dobitnik nagrade za književnost srpski akademik Dobrica Ćosić. Usput  su ga i nazvali posljednjim disidentom 20. stoljeća.

Ključne riječi

Komentara 11

DE
detour
14:17 06.10.2011.

vrhunski pjesnik, a to da je pozvan na goranovo proljece prije nego je osvojio nobela je pohvala organizatorima.

OB
-obrisani-
14:44 06.10.2011.

Ja nemam nista protiv pjesnika dobitnika Nobelove nagrade,ali mi se gade intelektualci koji sjede u Nobelovom komitetu i odlucuju kome ce pripasti nagrade.Ja dok sam zivio u Bosni bio sam naivan i gledao u Nobelovu nagradu kao nesto lijepo i plemenito, ali poslije mojih 18 godina u Svedskoj uvjerio sam se u svedsku hipokriziju, manipulacije i uvlacenje Amerikancima po svaku cijenu. Kada je Alfred Nobel odredio da se Nobelova nagrada dodjeljuje znanstvenicima i piscima on nije imao nikakvih politickih interesa ni ambicija Medjutim u rukama svedskih intelektualaca ta se nagrada pretvorila u politicko sredstvo sa kojim se nagradjuju prijateljske nacije a one koje to nisu se ignorisu ili im se baci pokoja mrvica, reda radi. Svedjani su prvo prodali Juznoj Africi svoje Gripen avione a onda u znak zahvalnosti dali Cotzeeiu i Gordimer Nobelove nagrade. I tako to ide iz godine u godinu a svijet misli da se radi o postenju i moralu, a te dvije osobine su danas rijetke medju svedskim intelektualcima.

AN
antiša40
13:26 06.10.2011.

A zakaj mi ne nominiramo Nevena Juricu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije