Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LoBe galerija

Nika Radić na skupnoj izložbi u Berlinu

nika radić
lauba
15.06.2012.
u 15:50

Umjetnički rad Nike Radić je nastao i razvijao se u kontekstu postmoderne skulpture da bi zatim bio preorijentiran u kulturalna istraživanja ljudske komunikacije, prije svega, mikroekoloških situacija vizualne i verbalne komunikacije

Međunarodna grupna izložba \'Smashed\', na kojoj se među ostalima, predstavlja i Nika Radić traje od subote 16. do ponedjeljka 25. lipnja u LoBe galeriji u Berlinu. Sudjeluju umjetnici: Adrian Crawley, Konstantino Dregos, Terri Hawkins, Tatiana Echeverri Fernandez, Phanos Kyriacou, Jon Meyer, Ulrike Mohr, Sabine Pankratz, Irene Pätzug, Lucy Powell, Alexandra Schlund, Jaro Straub, Sinta Werner.

\"Umjetnički rad Nike Radić je nastao i razvijao se u kontekstu postmoderne skulpture da bi zatim bio preorijentiran u kulturalna istraživanja ljudske komunikacije, prije svega, mikroekoloških situacija vizualne i verbalne komunikacije, percepcije te kritičkog uspostavljanja granica ljudskih privatnih i javnih odnosa. Ona danas radi sa digitalnim videom i videoinstalacijama ili instalacijama/ambijentima \'kulturalnih tragova\' suvremene globalne/tranzicijske, odnosno, internacionalno i regionalno locirane javne i privatne komunikacije.

Umjetnički rad/djelovanje Nike Radić je uključen u složene umjetničke prakse koje se često imenuju \'umjetnost u doba kulture\'. To znači da ona istražuje mogućnost vidljivosti mikro-situacija, kontradikcija ili naprslina ljudske individualnosti i društvenosti. Pri tome, njena istraživanja nemaju didaktički karakter kao što to imaju istraživanja suvremenih aktivista u polju kulturalnog rada, već su usmjerena ka realizacijama situacija i događaja koji pokreću afektacijsko djelovanje na gledatelja i često suučesnika.

Za realizaciju njenog rada nije bitno otkrivanje pojavnosti \'starih\' ili \'novih\' umjetničkih medija, već njihovo – novo medijsko - izvođenje kojim se otkriva problem, konflikt ili indiferentnost uspjele, odnosno, neuspjele komunikacije. Prezentacija \'singularnog slučaja komunikacije\' treba pokrenuti mehanizme i pojavnosti mehanizama bitnih za oblikovanje \'događaja ljudskog\' života. Drugim riječima, Nika Radić radi prije svega sa spektakularizacijom mikro ili makro komunikacijskih pojavnosti i djelovanja, a to znači bazičnim \'biotehnologijama\' društva\", smatra Miško Šuvaković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije